eur:
394.91
usd:
371.51
bux:
66324.29
2024. április 16. kedd Csongor

Múzeum lesz a legendás '56-os pincekórházból

Csütörtökön avatják fel az Országos Mentőszolgálat a Markó utcai pincerendszerében korhű eszközökkel, életmentő jelenteket felvillantó installációkkal, valamint multimédiás effektusokkal felszerelt pincekórház-múzeumát.

A Kresz Géza Mentőmúzeum gyűjteményének részét képező pincekórház az 1956-os forradalom budapesti áldozatainak és életmentő hőseinek állít emléket. Azoknak, akik mentőorvosként, mentőápolóként, sofőrként vagy civil önkéntesként szállították a sérülteket a mentőállomás pincéjében kialakított szükségkórházba, ahol azonnali műtéttel sok súlyos sérült életét sikerült megmenteni - írta közleményében Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője.

A mentődolgozók által csak "Pincekórháznak" keresztelt különleges szükségkórház 1956. október 24-én, a forradalom másnapján a Markó utcai Mentőpalota pincerendszerében kezdte meg működését. Életre hívását az indokolta, hogy 1956 őszén, a rövid idő alatt kibontakozó fegyveres összecsapások idején az Országos Mentőszolgálat szinte háborús körülmények közé került. Néhány óra leforgása alatt a sérültek tömegét kellett ellátni, és a továbbiakban számítani lehetett a harcok eszkalálódására és a sérültek számának emelkedésére.

A helyzet súlyosságára való tekintettel a budapesti mentést személyesen Dr. Orovecz Béla (1909-1966), az OMSZ alapító főigazgatója irányította. Október 24-e reggelén - az éjszakai harcok láttán - elrendelte a Markó utcai légoltalmi pincerendszer üzembe helyezését és a várható sérültek tömeges ellátásához szükséges egészségügyi felszerelések beszerzését.

A Pincekórház orvosai a szabadságharcosok és járókelők mellett sérült szovjet katonákat is befogadtak, gyógykezeltek és operáltak. A harcokban feladatteljesítés közben mentődolgozók is megsérültek, sőt emberéletek is estek áldozatul. Szolgálatteljesítés közben halt hősi halált Rónafalvi Ödön mentőorvossegéd és Kecskés Sándor mentőápoló.

A folyamatosan duzzadó beteglétszám és a helyszűke miatt a Pincekórház betegeit időről időre továbbszállították a különböző kórházakba. Október utolsó napjaiban kezdődtek azok a tárgyalások a Mentőszolgálat főigazgatója, Orovecz Béla és a Budapest VI. ker. Szobi utcai - akkor szemészeti - kórház vezetője, Dr. Constantinovits Milán között, melynek eredménye végül a Pincekórház kiürítése és átköltöztetése lett.

A mentők átvehették az épületet, s így kialakult kórházuk, a "Mentőkórház", mely Magyarországon a sürgősségi betegellátás csírája lett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 09:37
×
×
×
×