eur:
389.66
usd:
362.04
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Veszélyben az art mozik működése

A finanszírozás elmaradása miatt veszélybe került az úgynevezett art mozik működése - hangzott el a Mozisok Országos Szövetségének (MOSZ) Egerben megrendezett tanácskozásán.

Kiss Lajos, a MOSZ vidéki tagozatának elnöke, a tanácskozás főszervezője emlékeztetett arra, hogy a kicsi, egy-három termes, művész-, illetve európai filmeket is játszó filmszínházak a Magyar Mozgókép Közalapítvány anyagi helyzetének megrendülése miatt már az elmúlt évben sem kapták meg a második fél évre járó állami támogatást. A magyar filmipar finanszírozásának átalakulása közepette pedig egyelőre nem körvonalazódik semmilyen új támogatási rendszer.

Ráadásul a digitális átállás is a küszöbön áll, vagyis bármikor bekövetkezhet, hogy a forgalmazók a 35 milliméteres celluloid kópia helyett csupán digitális formában juttatják el a filmeket a moziüzemeltetőkhöz. Az átállás komoly anyagi ráfordítást igényel, a technikai átalakítás mozitermenként mintegy 20 millió forintba kerül - tette hozzá Kiss Lajos.

Felidézte, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium korábban 100 millió forintnyi pályázati forrást helyezett kilátásba a digitális átállás támogatására, a pályázatot azonban a mai napig nem hirdették meg.

Mint elmondta: miközben a 70-es, 80-as években, mintegy 3500 kis mozi működött országszerte, ma már mindössze 150 art mozit tartanak nyilván. Ezek működése került végveszélybe amiatt, hogy az elmúlt év második felében nem jutottak hozzá a filmtörvény szerint nekik járó állami támogatáshoz, ami országos szinten 400-500 millió forintos kiesést jelent a szektornak.

Márpedig az európai alkotások nagy része és a művészfilmek piaci alapon nem forgalmazhatóak - hangsúlyozta Kiss Lajos.

A tagozatvezető további problémának nevezte, hogy Magyarországot a szerzői jogok megsértése miatt idén nyáron szankcionálta az egyik nagy hollywoodi filmstúdió, ugyanis bebizonyosodott, hogy magyar mozikban készült felvételek kerültek fel illegális letöltő oldalakra. Ezért Magyarországon csak késleltetve, a világpremier után láthat számos filmet a közönség.

Ebben a helyzetben azt kérik a törvényalkotóktól, hogy szigorúbb szabályozást fogadjanak el a szerzői jogok megsértőinek büntetésére - mondta Kiss Lajos.

A konferencián a meghirdetett program szerint részt vett volna Andrew G. Vajna filmszakmai kormánybiztos is, ám a szervezők tájékoztatása szerint az utolsó pillanatban lemondta részvételét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×