eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Ez lesz a Sziget nulladik napján

Tizenegy hazai előadó két-két dalának nagyzenekarra hangszerelt változatát mutatja be a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara augusztus 9-én este, a Sziget fesztivál "nulladik" napján a világzenei nagyszínpadon.

Az MR Szimfonikusokkal fellép a Heaven Street Seven, a Balkán Fanatik, a Swetter, a Belmondo, a Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO), Rúzsa Magdi, az Isten Háta Mögött, a Budapest Bár Kollár-Klemencz Lászlóval és Lovasi Andrással, a Hiperkarma, Molnár Ferenc Caramel, valamint Janicsák Veca - hangzott el a szervezők keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Szabó László, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a Sziget "nulladik" napjának nagyszabású eseményén csaknem félszáz szimfonikus muzsikus lesz a világzenei nagyszínpadon a könnyűzenei együttesek mellett.

Kiemelte, hogy a koncert az első megfogható példája lesz a közmédiumok együttműködésének, ezért a közmédia számára különösen fontos az esemény. A programot a Duna Televízió és az MR2-Petőfi Rádió műsorvezetői, Szántó Georgina és Buda Márton vezetik majd, az MR Szimfonikusok és a tizenegy együttes játékáról felvétel is készül. Az ehhez szükséges kereskedelmi és a kommunikációs hátteret a közös igazgatóságok biztosítják.

"Minden szempontból sikeres rendezvényre számítunk, hiszen a nemzetközi piacon már jól bevált a klasszikus nagyzenekarok együttműködése könnyűzenészekkel" - hangsúlyozta Szabó László, megjegyezve, hogy az éjszakába nyúló koncert várhatóan többféle közönségréteg érdeklődésére számíthat.

Jónás István, a Magyar Rádió vezérigazgatója felidézte, hogy már 1925-ben volt hasonló kezdeményezés a rádióban cigány muzsikusok közreműködésével. Véleménye szerint a hallgatók csak nyernek azzal, hogy a népszerű dalokat újfajta feldolgozásban hallhatják majd.

A dalokat Balogh Sándor karmester és zeneszerző hangszereli és ő vezeti a projekt komolyzenei oldalát képviselő Magyar Rádió Szimfonikus Zenekart. Mint rámutatott, a komolyzenészek általában örömmel és kedvvel vesznek részt hasonló vállalkozásokban, ő például a Berlini Filharmonikusokkal dolgozott már ilyen zenei anyagon.

Gerendai Károly, a Sziget fesztivál ügyvezetője az ötlet hátteréről szólva elmondta, hogy a "nulladik" napra idén nem kínálkozott aktuális évforduló, de tudta, hogy az MR Szimfonikusok a Heaven Street Seven Ez a szerelem című dalának tavaly elkészítették a szimfonikus változatát (az MR2-Petőfi Rádió Szimfonik című programjának keretében). Ennek alapján kezdtek jó néhány hónappal ezelőtt dolgozni a nagyszabású koncerten, amelyen a Heaven Street Seven mellett még tíz másik könnyűzenei előadó lép fel.

"Izgatottan várom a közös produkciót. Soha nem játszottam még a Szigeten, pláne nem szimfonikus zenekari kísérettel. Ezért mérföldkő az életemben ez a koncert, és remélem, hogy nagyon kellemes élményekkel zárom a napot" - fogalmazott a sajtótájékoztatón Molnár Ferenc Caramel.

Rúzsa Magdi ugyan többször énekelt már a Szigeten, de szimfonikus zenekarral most debütál, és - mint elárulta - ezzel régi vágya teljesül.

A "nulladik" napon nem a Magyar Rádió Szimfonik Live koncertje lesz az egyetlen program, várják a Klezmeticset és a Boban Markovic Orkestárt, és tárgyalnak egy "nagy durranásról" is. A szerződést valószínűleg szerdáig aláírják, és akkor azonnal bejelentik, ki lesz a nagyszínpad vendége a "nulladik" napon - mondta el az MTI-nek Gerendai Károly.

Az MR2-Petőfi Rádió - az elmúlt évekhez hasonlóan - a Sziget fesztiválon idén is külön színpaddal lesz jelen: a magyar nagyszínpadon naponta öt zenekar, a hazai könnyűzenei színtér élcsapatai lépnek fel.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×