eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Esterházy Péteré az idei AEGON Művészeti Díj

Esti című kötetéért Esterházy Péter kapja ebben az esztendőben a hárommillió forinttal járó AEGON Művészeti Díjat és Molnár Levente kisplasztikáját - jelentették be az alapítók csütörtökön Budapesten.

Eszéki Erzsébet, a program szakmai vezetője elmondta: a felkért szakújságírók, szerkesztők, kritikusok 25 kötetet jelöltek a 2010-ben újonnan megjelent magyar irodalmi termésből, ezek közül Aczél Géza ő(szike), Bertók László Pénteken vasárnap, Borbély Szilárd A testhez, Esterházy Péter Esti, Garaczi László Arc és Hátraarc, Ferencz Győző Szakadás, Spiró György Tavaszi Tárlat, Szilasi László Szentek hárfája, Szvoren Edina Pertu és Térey János Protokoll című alkotása kapta a legtöbb pontot.

A hétfős szakmai zsűri a jelölések összegzése után titkos szavazással döntött arról, ki kapja a 2011-es AEGON-díjat, melyet Esterházy Péter pénteken szűk körben vehet át.

Az indoklás szerint Esterházy Péter Esti című könyve a tavalyi év legizgalmasabb irodalmi vállalkozása: "Kosztolányi Dezső Esti Kornél-szövegeire rájátszva, azt kifordítva, átértelmezve, nagy írói szeretettel továbbírva beszél egy mai, Kosztolányinál nem kevésbé játékos és elegáns író a saját mesterségéről, az öregedésről, a halálról és a mai életről, Istenről-hazáról-családról".

A zsűri hangsúlyozta: az Esti fontos állomás Esterházy Péter korszakos jelentőségű életművében, amelyben a 60 éves szerző "rezignáltan és bölcsen és szellemesen fittyet hány továbbra is a vele szemben támasztott klasszicizálódás elvárásaira. Ez a könyv egy nagy formátumú író számvetése az élettel és az irodalommal".

A díj sajtótájékoztatóján Esterházy Péter felidézte: amikor egy régi interjúban megkérdezték tőle, melyik elhunyt íróval szeretne beszélgetni, Kosztolányit választotta, mert nagy élmény számára látni, elődje "mit csinált a magyar mondattal". Mint a díjazott felvetette, nehéz eldönteni, mi az Esti Kornél műfaja, saját munkájáról szólva azonban leszögezte: az "triviálisan nem regény", bár a műfaj tekintetében itt sem tudna pontosabbat mondani.

Az AEGON Művészeti Díjjal kitüntetett alkotók minden évben választhatnak egy társdíjast a társművészetek alkotói közül. Esterházy Péter ezzel kapcsolatban kiemelte, azért tartja nagyon fontosnak a társdíjat, mert az akár összefüggéseket is megmutathat. A díjakról általában kuratóriumok döntenek kompromisszumokon keresztül, itt azonban egy ember értékítélete és ízlése a mérvadó - emlékeztetett.

Az AEGON Magyarország Zrt. 2006-ban alapította az AEGON Művészeti Díjat és az AEGON Művészeti Társdíjat azzal a céllal, hogy elismerje a kiugró alkotóművészeti teljesítményeket. A művészeti díj irodalmi elismerés, élő magyar író kaphatja meg az előző évben újdonságként napvilágot látott, kiemelkedő jelentőségű szépirodalmi művéért. Az alapító társaság vezetői az AEGON Művészeti Díjat minden esztendőben tavasszal, április elején adják át, a társdíjat pedig fél évvel később, októberben.

Esterházy Péter, aki április 14-én ünnepli 61. születésnapját, a mai magyar prózairodalom egyik legjelentősebb alakja.

Első nagy sikerét az 1979-ben megjelent Termelési-regény (kisssregény) című művével aratta. A nyolcvanas évek elejétől évente jelentek meg kisregényei - Függő, Ki szavatol a lady biztonságáért?, Fuharosok, Kis Magyar Pornográfia, Daisy, A szív segédigéi -, amelyek több, folyóiratbeli szöveggel kiegészítve, Bevezetés a szépirodalomba címmel egy könyvvé rendeződtek. 1987-ben nagy feltűnést keltett Csokonai Lili álnéven írt Tizenhét hattyúk című regénye, amelynek főhőse, Weöres Sándor Psychéjének modern utódja ékes XVII. századi nyelven adta elő napjainkban játszódó szerelmi történetét. 1988-ban jelent meg irodalmi tanulmányainak első kötete A kitömött hattyú címmel, később publicisztikáiból több kötetet is összeállított. Nagy siker volt Harmonia caelestis című fikciós családi krónikája, majd a Javított kiadás, amelyben saját ironikus-indulatos megjegyzéseivel közreadta apja ügynöki jelentéseinek egyes részleteit. Írt futballkönyveket (Utazás a tizenhatos mélyére, Semmi művészet) és drámaíróként is jelentőset alkotott, legutóbb Én vagyok a Te címmel mutatták be darabját a Nemzeti Színházban.

Tagja a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiának és a Berlini Művészeti Akadémiának, és több rangos elismerésben részesült. 1996-ban Kossuth-díjat kapott, 2004-ben megkapta a Német Könyvkereskedelem Békedíját, az egyik legrangosabb német irodalmi kitüntetést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 18:23
×
×
×
×