INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Megemlékeztek Teleki Pál halálának évfordulójáról Párizsban

InfoRádió / MTI
Franciaországi magyarok és szerbek először emlékeztek meg közösen gróf Teleki Pál halálának évfordulójáról a hétvégén Párizsban.

A volt magyar miniszterelnök halálának hetvenedik évfordulója alkalmából a párizsi Magyar Katolikus Misszióban vasárnap tartott szentmisén részt vettek a szerb, illetve a magyar nagykövetség képviselői is - közölte Nott Miklós párizsi főkonzul.

Teleki Pál akadémikus 1920-21-ben, majd 1939-41-ben volt Magyarország miniszterelnöke. Teleki 1941. április 3-án, a német hadsereg Jugoszlávia elleni felvonulásának másnapján lett öngyilkos. Íróasztalán drámai hangú levelet találtak a kormányzónak címezve, amelyben elítélte az agressziót.

Magyarország és Jugoszlávia ugyanis 1940 decemberében örök barátsági szerződést kötött egymással, amely kimondta: Magyarország nem vesz részt Jugoszlávia elleni háborúban és megakadályozza a németek átvonulását a magyar határon. Teleki az örök barátsági szerződés megszegését és az addigi semlegességi politika végét látta abban, hogy Magyarország részt vett a támadásban.

A címlapról ajánljuk