eur:
389.73
usd:
363.95
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A 80 éves Szokolay Sándort köszöntötte a szakminiszter

A nyolcvan esztendős Szokolay Sándor zeneszerzőt köszöntötték csütörtökön születésnapja alkalmából a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban. A Kossuth-díjas alkotó elmondta: Hálók címmel új operát tervez.

"Nagyon tudok örülni mindennek, azoknak a megtisztelő köszöntéseknek is, amelyekben most részem van" - mondta a zemeszerző, aki szerdán töltötte be a 80. életévét. Mint kiemelte, egyik legfontosabb feladatának, amelyet még mindenképp el kell végeznie, azt tartja, hogy Nagy Gáspár csodálatos szövegkönyvére Hálók címmel operát írjon. Hét opera után így egy nyolcadik művel kötődne a színpadhoz.

"Azután Balázs fiamnak, aki virtuóz zongorista, szeretnék egy szonátát komponálni. És tervezek Kocsis Zolán számára Magyar szimfónia címmel új művet, olyat amelyre nem kell ráírni, hogy mitől magyar, mert hallani!" - hangsúlyozta Szokolay Sándor.

Hozzátette: szeretne közben egy kicsit utazni, "töltekezni", bár kitűnően érzi magát, ennyi elképzeléshez energia is kell.

Réthelyi Miklós miniszter köszöntőjében rámutatott: "a magyar népkultúra tele van muzsikával, sokszor elég csak nagyokat lélegeznünk. Szokolay Sándor nemcsak mélyeket lélegzett, a légzése és lénye is eggyé vált a zenével. A magyar zenetörténet egyik legtermékenyebb életművét alkotta meg. Számos újító igényű operát, oratórikus művet, verseny- és zenekari művet, kórusciklust és kamaraművet alkotott. Ezzel nemcsak Magyarországon szerzett rangot és tiszteletet, de műveinek teremtő ereje a nemzetközi közvélemény megbecsülését is kivívta."

A Kossuth-díjas és a Corvin-lánccal is kitüntetett Szokolay Sándor közösségépítő munkája és zenepedagógusi tevékenysége is felbecsülhetetlen értékű, melyekért hálával tartozik a nemzet - emelte ki a miniszter.

A zeneszerző életpályájának néhány állomását felidézve emlékeztetett arra, hogy "Kunágotáról indult ez a kivételes alkotói pálya, egy kedves dél-békési faluból, melyet még mindig nem köt össze köves út a környék egyik legfontosabb városával, Battonyával. A köves utak néhány kilométer után a semmibe vezetnek - évtizedek óta. Viszont Szokolay Sándor életpályája kerek, egész, a békéstarhosi énekiskolán át minden útja kiépült, mindent meg tudott valósítani."

Szokolay Sándort és életművét sem tudja megmérni a hagyományos idő - hangsúlyozta Réthelyi Miklós. "Platón mondja, hogy a zene erkölcsi törvény, mert a zene lelket kölcsönöz a mindenségnek, és a zene vezet minket a jóhoz, a széphez és az igazságoshoz. A zene tehát nagy felelősség. Ezt a felelősséget, jót és szépet köszönjük meg most kedves barátunknak, Szokolay Sándornak a 80. születésnapján" - fogalmazott a miniszter, aki az évforduló alkalmából emléklapot adott át a zeneszerzőnek.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×