eur:
389.33
usd:
362.74
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ötvenéves a csuklós autóbusz - kiállítás

A BKV egyik elődje, a Fővárosi Autóbuszüzem 50 évvel ezelőtt gyártotta le az első magyar csuklós autóbuszt. Az évfordulóról megemlékezve kiállítás nyílt a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban.

Az első magyar csuklós busz 1960-ban készült két jármű, egy IK 60 és egy Tr 5 típusú autóbusz összeépítésével Rózsa László, Lassú Gábor és Színi Béla mérnökök tervei alapján.

Domonkos Csaba, az intézmény szóvivője az MTI-nek elmondta, a tervezők a rajzasztalok skicceit szénnel a Fővárosi Autóbusz Üzem (FAÜ) falára rajzolták - az ezekről készült fotókat is bemutatják a február 16-ig látható kiállításon. A látogatók mobiltelefonjukra letöltve azokat az eredeti felvételeket is meghallgathatják, amelyeken az egykori "mérnök-triumvirátus" emlékezik vissza a hazai csuklós busz születésére.

Az 1950-es éveket megelőzően csupán Németországban kísérleteztek a konstrukcióval, amelynek célja a járatok rendkívüli zsúfoltságának csökkentése volt. Európában másodikként Magyarországon fejlesztették ki ezt az új közlekedési eszközt.

Az első budapesti csuklós busz, amely akár kétszáz utas szállítására is alkalmas volt, 1960. november 4-én állt forgalomba a mára már megszűnt 1-es viszonylaton.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×