eur:
397.26
usd:
356.34
bux:
73896.18
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

Első alkalommal lép fel Budapesten Anne-Sophie Mutter

Első magyarországi fellépésén Anne-Sophie Mutter világhírű német hegedűművész Brahms D-dúr hegedűversenyét adja elő a Pittsburghi Szimfonikus Zenekarral pénteken este a Művészetek Palotája Bartók Béla Hangversenytermében.

A világ egyik legnagyobb hegedűseként számon tartott Anne-Sophie Mutter pályafutása több mint három évtizeddel ezelőtt kezdődött, amikor 1977-ben a 13 éves növendéket Herbert von Karajan egy közös, salzburgi fellépés után meghívta a Berlini Filharmonikusokkal közös hangversenyre.

A fiatal művésznő karrierje viharos gyorsasággal ívelt felfelé, az 1980-as évek elején már dolgozott együtt a Daniel Barenboim vezette Angol Kamarazenekarral és a Zubin Metha által dirigált New York-i Filharmonikusokkal is.

A számos elismeréssel, köztük négy Grammy-díjjal is kitüntetett Anne-Sophie Mutter két, az aranykorból származó Stradivari hegedű büszke tulajdonosa. Repertoárján a klasszikus szerzők művei mellett számos kortárs darab is szerepel, ezek közül néhányat kimondottan az ő számára szereztek. A német Poenix tévé Im Dialog című műsorának adott interjújában Anne-Sophie Mutter elmondta, számára a zene műfajoktól függetlenül az egyetemességet képviseli.

"A zenét nagyon régóta hídnak gondolom az emberek között. Csodálatos kommunikációs eszköz, amelyet ösztönösen megértünk. Amikor egy hangversenyen közös érzelmi tapasztalatokat élünk át, az összeköt bennünket. A hatására többé-kevésbé mindenki ugyanazt érzi ugyanabban a pillanatban, és ez varázslatos dolog" - fogalmazott.

Anne-Sophie Muttert Brahms D-dúr hegedűversenye során az Egyesült Államok egyik legpatinásabb együttese, a Pittsburghi Szimfonikus Zenekar kíséri, amelyet több mint száz éves történelme során olyan nagyságok igazgattak, mint Edward Elgar, Richard Strauss, Otto Klemperer, André Previn vagy Lorin Maazel, de Leonard Bernstein és Leopold Stokowski is volt vendégkarmestere az együttesnek.

A Pittsburghi Szimfonikusokat ma esti koncertjükön a zenekar jelenlegi zenei vezetője, az osztrák Manfred Honeck vezényli, aki szintén hegedűművészként kezdte pályafutását a Bécsi Filharmonikusoknál és a Bécsi Állami Opera Zenekarában, majd karmesteri tanulmányait Claudio Abbado asszisztenseként kezdte meg a Gustav Mahler Ifjúsági Zenekarban.

A koncert második felében a Pittsburghi Szimfonikusok Mahler: "A titán" című szimfóniáját adják elő. Ez kedves gesztusként is értékelhető az együttes részéről, hiszen a művet első alkalommal éppen Budapesten mutatták be 120 évvel ezelőtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Lázadnak a Kalózok, szakad a cseh kormánykoalíció

Lázadnak a Kalózok, szakad a cseh kormánykoalíció

A cseh kormánypártok között kialakult viták miatt a Kalózpárt kedden kilép a koalícióból – jelentette be a párt elnöke, Ivan Bartoš. Ezt a lépést követi majd a párt két – külügy- és jogalkotási – miniszterének lemondása.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Csúfos véget ért Moszkva nagy ellentámadása, közben betörtek az oroszok az ukrán erődváros központjába – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Csúfos véget ért Moszkva nagy ellentámadása, közben betörtek az oroszok az ukrán erődváros központjába – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Az orosz-ukrán konfliktus újabb fordulatot vett a Kurszk megyében, ahol egy orosz ellentámadás kudarcba fulladt. Az események a közelmúltban ukrán kézre kerültek Plehovo falu környékén zajlottak - tudósított a Forbes. Eközben betörtek az orosz katonák Vuhledár központjába, egyre nagyobb területet uralnak a városon belül Putyin katonái – jelentette több orosz forrás. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×