eur:
389.19
usd:
362.6
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Egyetlen kiemelkedő film elég egy országnak?

Báron György kritikus szerint sokat lendít a filmszakmán az, ha a szemlén van egyetlen kiemelkedő film, amelyre évekkel később is emlékeznek az emberek. Hajdu Szabolcs filmje ilyen volt idén, nem csoda, hogy három igen komoly díjat is megnyert a Bibliothéque Pascal.

Három fontos díjat is elnyert Hajdu Szabolcs: Bibliothéque Pascal című filmje a hétfőn lezárult 41. Magyar Filmszemlén: az Arany Orsó-díjat, azaz a szemle fődíját, az operatőri díjat - Nagy András filmezte az alkotást -, valamint a külföldi kritikusok Gene Moskowitz-díját. Ez utóbbi azért jelentős, mert jól jelzi, milyen sikerre számíthat az alkotás külföldön.

Az idei szemlén, amelyen összesen 95 film indult - 16 nagyjátékfilm, 9 tévéfilm, 7 tudományos-ismeretterjesztő film és 33 kisjátékfilm, valamint 30 dokumentumfilm - a nagyjátékfilmek között 15 díjat osztottak ki, a kisjátékfilmek között 4-et, a dokumentumfilmek között 5-öt, a tudományos-ismeretterjesztő kategóriában 3-at, 1 tévéfilmes díjat, valamint 7 további díjat osztottak ki.

Báron György elismeri, hogy sok a díj, de mint mondta, nem baj, ha egy ünnepen sok alkotást ismernek el, ráadásul a külföldi mustrákra is jellemző, hogy számtalan díjat osztanak ki, akár a jelmeztervezőnek vagy a vágónak is.

Kőrösi Zoltán az MMKA élén

A Magyar Mozgókép Közalapítvány megválasztott elnöke, Kőrösi Zoltán komoly változásokat ígér. Ezekkel Báron György is egyetért, mint mondta, a szakma szélesebb körét kell bevonni a döntéshozatalba.

Elmondta azt is: előnyös lenne egy igazgatót kinevezni a filmszemle élére, hiszen a világ minden mustrájának van programmal megválasztott igazgatója. Az is üdvözítő lenne, ha az államilag támogatott, de nyereséget hozó alkotások nyereségének egy része visszakerülne az alapítványhoz.

{{keretes_cim}}

Nagyjátékfilmes kategória

Arany Orsó-díj: Hajdu Szabolcs: Bibliothéque Pascal, Moziverzum-díj: Vágvölgyi B. András: Kolorádó Kid, Rendezői díj: (megosztva) Dyga Zsombor (Köntörfalak) Pejó Róbert (Látogatás), Operatőri díj: Nagy András (Bibliothéque Pascal), Gene Moskowitz-díj: Hajdu Szabolcs: Bibliothéque Pascal, Produceri díj: Pusztai Ferenc (Team Building és Czukor Show), Simó Sándor elsőfilmes díj: Almási Réka: Team Building, Színészi különdíj: Tóth Sándor (Vespa), Legjobb női alakítás: Kerekes Éva Vica (Ki/Be Tawaret), Legjobb férfi alakítás: Elek Ferenc (Köntörfalak), Legjobb forgatókönyv:
Pacskovszky József (A vágyakozás napjai), Legjobb eredeti filmzene: Kardos Dániel, Balogh Rudolf (Vespa), Legjobb látvány, díszlettervezés díja: Banovich Tamás (Kolorádó Kid), Arany Olló-díj: Czakó Judit (Köntörfalak), Arany Mikrofon-díj: Kőporossy János (A vágyakozás napjai)

Kisjátékfilmes kategória

Legjobb kisjátékfilm: Szimler Bálint: Itt vagyok, Legjobb kísérleti film: Magyarósi Éva: Léna, Rendező-operatőri díj: Nemes Jeles László, Várkonyi Tímea (rendező) és Erdély Mátyás (operatőr): Az úr elköszön, A zsűri elismerő oklevele: Nagy Dénes: Riport, Császi Ádám: Ünnep, Breier Ádám: Cathrine magánélete

Dokumentumfilmes kategória

Dokumentum kategória fődíja, az Ember Judit-díj (megosztva): Csáki László: Bádogváros Almási Tamás: Puskás Hungary, Az MMK és a Duna TV közös díja, a Duna-díj (megosztva): Szőczi Árpád: Drakula árnyéka - a romániai forradalom kitörésének valódi története, Zámborszki Ákos: Utolsó előadás, Schiffer Pál rendezői díj: Gulyás Gyula: Idézés, Kategória-különdíj (megosztva): Nagy István: Sorsod Borsod, Kiss Anna: Házi paradicsom, Elismerő oklevél: Szederkényi Júlia: Barlang

Tudományos-ismeretterjesztő kategória

Legjobb tudományos-ismeretterjesztő film: Sári Zsuzsa: Egy világfi Szegeden - Szentgyörgyi Albert szegedi éveiről, Kollányi Ágoston rendezői díj: Pálfi Szabolcs: Ketten egy fészekben, Legjobb operatőr:
Tóth Zsolt Marcell: Bence + a többi jómadár

Tévéfilmes kategória

A legjobb tévéfilm fődíja: Mátyássy Áron: Átok, Zsurzs Éva-díj: Mundruczó Kornél: A Nibelung-lakópark, Különdíj: Szalay Kriszta: És a nyolcadik napon

Filmplakát-díj: Szakmai díj: Apaföld című film plakátja (tervező: Gál Krisztián, a Leon Design kreatív igazgatója), Közönségdíj: Utolsó idők című film plakátja (tervező: Kenczler Márton), Art Mozi Egyesület díja: Almási Tamás: Puskás Hungary, Mozisok Országos Szövetségének díja, a Petróczy Sándor-díj: (2009 legnézettebb mozifilmje) Herendi Gábor: Valami Amerika 2., Az Országos Diákzsűri Zöld Holló díja: Hajdu Szabolcs: Bibliothéque Pascal, a Film.hu internetes közönségszavazásának díja: Dyga Zsombor: Köntörfalak

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×