eur:
389.52
usd:
363.14
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Harry Potter "túl unalmas és túl felnőttes a fiatal olvasóknak"

Egy jeles angol gyermekkönyvíró szerint a Harry potter-könyvek nem jók a fiataloknak, akik nem tudják értelmezni a bonyolult történetet és krakatereket. Michael Rosen még a gyerekeinek sem ajánlotta a varázslótanonc 7 kötetnyi történetének elolvasását.

Több mint 375 millió példány fogyott már belőle abban a 65 országban, ahol megjelent - ezek J. K. Rowling sikersztorijának, a Harry Potter varázslótanonc 7 kötetének beszédes adatai. A hatalmas világsiker ellenére Angliában nem mindenki tartja jónak, hogy a fiatal olvasók kezébe kerül az időközben milliárdossá vált írónő meséje.

Az angol gyerekirodalom egyik jeles képviselője is a Harry Potter-ellenzők táborához tartozik. Michael Rosen költő és író tavaly kapta meg a kétévenként odaítélt, a brit gyerekirodalom legjelentősebb díját, így ő igazán tudja, milyen a jó gyerekkönyv - ami az író szerint semmiképpen sem a Harry Potter.

Engem személyesen egyáltalán nem ragadt meg - vallotta be a 62 éves író, aki szerint J.K. Rowling művének elbeszélésmódja túl bonyolult a fiatal olvasók számára, és nehezen boldogulnak a kihívó és gyakran baljós témákkal. Hozzátette: még saját gyerekeinek sem ajánlaná, mert nem akarja, hogy unják az olvasást.

A számos nagy sikerű gyerekkönyv írója szerint Rowling egy felnőtt szerző, aki nem olyan gondoskodó elbeszélő, hogy a gyerekeket egy biztonságos környezetbe vezesse, inkább a fejezetek végét a levegőben hagyja lógni, így az olvasónak fogalma sincs arról, mi következik.

Szereplők tűnnek fel, de nem lehet eldönteni róluk, hogy jók-e vagy rosszak - véli az irodalmár, aki szerint éppen ezzel nem tudnak mit kezdeni a fiatalok. Egy nemrég Skóciában tartott beszédében kijelentette: bár a Harry Potter-könyvek megérdemlik a dicséretet, mert olvasásra ösztönzi a fiatalokat, a varázslótanonc története elveszi más értékes gyerekkönyvről a figyelmet.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×