eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Képek a Kossuth-díjak átadásáról

Több mint félszázan vehettek át Kossuth- és, Széchenyi-díjakat, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend kitüntetéseit március 15. alkalmából a Parlamentben. Többek között Fischer Ádám karmester, Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház igazgató-rendezője, Kertész Ákos író, Koncz Zsuzsa előadóművész, valamint Kútvölgyi Erzsébet és Pogány Judit is átvehette a művészeknek járó legrangosabb állami kitüntetést.

Idén a Széchenyi-nagydíjat Lovász László, Állami-díjas matematikus, az MTA rendes tagja, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Matematikai Intézetének egyetemi tanára kapta, a diszkrét matematika és az elméleti számítógép tudomány terén elért, világszerte kimagasló tudományos eredményeiért, négy évtizedes

hazai és nemzetközi iskolateremtő oktatási és tudományszervezői tevékenységéért.

Az idei Kossuth-díjasok között van Elek Judit, Balázs Béla-díjas filmrendező, író, dramaturg, Blaskó Péter, a Nemzeti Színház Jászaki Mari-díjas színművésze, Baranyi Ferenc József Attila-díjas és Nádasdy Kálmán-díjas költő, író, műfordító, valamint Fajó János Munkácsy Mihály-díjas festőművész.

Szintén Kossuth-díjat vehetett át Fischer Ádám karmester, a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatója, Horváth Kornél ütőhangszeres előadóművész, Jeles András Balázs Béla-díjas rendező, Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház igazgató-rendezője, Kertész Ákos József Attila-díjas író, dramaturg és Kiss János Liszt Ferenc-díjas balettművész.

A díjazottak között van Koncz Zsuzsa előadóművész, Kovács Péter festőművész, valamint Szirtes Ági színművész, Utassy József költő és Varga Levente építészmérnök.

Széchenyi-díjat 16 tudós vehetett át. Egy elismerést posztumusz ítéltek oda.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×