eur:
392.92
usd:
366.45
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Százéves a Nyugat - mi lesz az irodalmi mecenatúrával?

"100 éves a Nyugat - Irodalmi mecenatúra akkor és ma" címmel kerekasztal beszélgetést tartottak a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A meghívott írók között volt mások mellett Spiró György, Parti Nagy Lajos és Radnóti Sándor is. E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója közölte: érdemes megnézni, hogyan működik jelenleg az irodalom támogatása.

A Nyugat című folyóirat sokszínűségéről emlékeztek a lap százéves évfordulóján a Petőfi Irodalmi Múzeumban - közölte az intézmény főigazgatója.

E. Csorba Csilla elmondta, hogy az évforduló kapcsán érdemes emlékezni arra is, hogy ezt a folyóiratot több évtizeden keresztül a magánmecenatúra tartotta fent az előfizetők mellett, és érdemes megnézni, hogyan működik ez jelenleg.

Érdemes megvizsgálni, mennyire szükséges, hogy a kortárs irodalmat támogassa az állam, a magánszemélyek és az olvasók - tette hozzá.

A kerekasztal beszélgetésen az írótársadalom, a kiadók és a szerkesztőségek képviselői is megjelentek.

A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója szerint vannak pozitív példák is, mint a Summa Artium, a Primas Primissima, valamint a Palládium-díj, de kérdés, hogy ezek a lehetőségek elegendőek-e ahhoz, hogy az irodalom ne sikkadjon el a mai világban, amelyben a nem látványos területeket kevésbé támogatják.

A legendás folyóiratot 1908-ban alapította Ignotus, Osvát Ernő és Fenyő Miksa. A lap 1941 augusztusában jelent meg utolsó alkalommal.

Hanganyag: Sárközi Lóránt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×