Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Százéves a Nyugat - mi lesz az irodalmi mecenatúrával?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
\"100 éves a Nyugat - Irodalmi mecenatúra akkor és ma\" címmel kerekasztal beszélgetést tartottak a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A meghívott írók között volt mások mellett Spiró György, Parti Nagy Lajos és Radnóti Sándor is. E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója közölte: érdemes megnézni, hogyan működik jelenleg az irodalom támogatása.

A Nyugat című folyóirat sokszínűségéről emlékeztek a lap százéves évfordulóján a Petőfi Irodalmi Múzeumban - közölte az intézmény főigazgatója.

E. Csorba Csilla elmondta, hogy az évforduló kapcsán érdemes emlékezni arra is, hogy ezt a folyóiratot több évtizeden keresztül a magánmecenatúra tartotta fent az előfizetők mellett, és érdemes megnézni, hogyan működik ez jelenleg.

Érdemes megvizsgálni, mennyire szükséges, hogy a kortárs irodalmat támogassa az állam, a magánszemélyek és az olvasók - tette hozzá.

A kerekasztal beszélgetésen az írótársadalom, a kiadók és a szerkesztőségek képviselői is megjelentek.

A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója szerint vannak pozitív példák is, mint a Summa Artium, a Primas Primissima, valamint a Palládium-díj, de kérdés, hogy ezek a lehetőségek elegendőek-e ahhoz, hogy az irodalom ne sikkadjon el a mai világban, amelyben a nem látványos területeket kevésbé támogatják.

A legendás folyóiratot 1908-ban alapította Ignotus, Osvát Ernő és Fenyő Miksa. A lap 1941 augusztusában jelent meg utolsó alkalommal.

Hanganyag: Sárközi Lóránt