eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Egy zseni emlékére: "csodálatos zenész volt"

Államfők, miniszterelnökök és pályatársak méltatták a vasárnap este, élete nyolcvankettedik évében elhunyt Oscar Petersont, minden idők egyik legnagyobb jazz-zongoristáját. A kanadai zenészt muzsikusok több generációja is a legnagyobbként tisztelte.

A kanadai kormányzó szerint Oscar Peterson nemzeti kincs volt, míg Nicolas Sarkozy francia elnök a jazz lámpásának nevezte. Az élete 82. évében, vasárnap elhunyt zongorista elképesztő mennyiségű, 200 lemezt vett fel, pályafutása során nyolc Grammy-díjat kapott, köztük 1997-ben életműdíjat.

A kanadai Montreálban egy munkáscsaládban felnőtt Oscar Peterson pályája 14 éves korában indult, amikor megnyerte a Canadian Broadcasting Corporation (CBC) tehetségkutató versenyét.

Első felvétele 19 éves korában jelent meg, olyan nagyságokkal zenélt együtt, mint Dizzy Gillespie, Charlie Parker, Duke Ellington, Nat "King" Cole, Louis Armstrong, Count Basie, Stan Getz és Ella Fitzgerald. Utóbbi egyszer a "billentyűk maharadzsájának" nevezte.

Napjaink talán legnépszerűbb jazz-énekesnője, Diana Krall Oscar Petersonra emlékezve azt mondta: "miatta lettem jazz-zongorista. Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy Art Tatum után ő volt a legnagyobb élő pianista. Egész életemben őrá néztem fel a leginkább, ráadásul ő is kanadai volt".

"Oscar a jazz legjobb pillanatainak gyönyörű példája volt. Csodálatos zenész volt, bámulatos technikával, fantasztikus ötletekkel, mindehhez rendkívüli szerénység párosult" - ezt már Sir John Dankworth brit szaxofonos nyilatkozta.

Természetesen politikusok is méltatták Oscar Petersont. A zenész közeli barátja, az ontariói Mississauga polgármestere, Hazel McCallion például úgy vélte, a világ egy fontos jazz-zenészt veszített.


Stephen Harper kanadai miniszterelnök "technikai és kreatív mesternek" nevezte az elhunyt legendát.

"Életében sokat foglalkozott az emberi jogokkal, fiatal emberként nagyon is tisztában volt az őt is érintő diszkriminációval. Rengeteget játszott az Egyesült Államokban abban az időben, amikor Amerika déli államai kezdték maguk mögött hagyni a szegregációt és ő erőteljesen részt vett ebben a folyamatban" - mondta Ontario korábbi polgármestere és Oscar Peterson barátja, Bob Rae.

A sors iróniája, hogy a Kanadai Dalszerző Hírességek Csarnoka már korábban bejelentette, hogy 2008-ban különdíjjal szeretné kitüntetni a zenészt energikus és bravúros játéka miatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 18:23
×
×
×
×