eur:
395.14
usd:
368.49
bux:
70373.63
2024. június 24. hétfő Iván
Nyitókép: Pixabay

Gigantikus olajtárolót adtak át Romániában

A 60 ezer köbméteres tározó építése két évbe tellett, s 23 millió euróba (8,921 milliárd forint) került.

Átadták Románia legnagyobb kőolajtározóját - közölte hétfőn az OMV Petrom cég.

A 60 ezer köbméteres tározó építése két évbe tellett, s 23 millió euróba (8,921 milliárd forint) került. Az építmény a Dél-Romániában található Petrobrazi finomító területén található - idézte a közleményt az economedia.ro hírportál.

"A tározó tervezése és kivitelezése a legmodernebb szabványok szerint történt, melyek fokozott biztonságot nyújtanak a működés során" - olvasható a bukaresti értéktőzsdén (BVB) közzétett tájékoztatóban.

A tízemeletes lakóépületnél magasabb tartálynak dupla alumíniumfala van, s a dómfedél alatt egy belső úszó fedél biztosítja, hogy minimális mennyiségű, gáz halmazállapotú szénhidrogén kerüljön a légkörbe. A tározóban tárolt kőolajból 1,2 millió tankolásnak megfelelő mennyiségű üzemanyagot lehet előállítani.

A tartály 15 méter magas, 53 tonnás, alumíniumból készült dómfedele a legnagyobb ilyen jellegű szerkezet Romániában.

Az 1934-ben átadott Petrobrazi a második legnagyobb romániai finomító. Éves finomítási kapacitása 4,5 millió tonna kőolaj. Az osztrák-román tulajdonban levő OMV Petrom átal működtetett létesítményben benzint, gázolajat, cseppfolyósított földgázt, kerozint és más kőolajipari termékeket állítanak elő.

Címlapról ajánljuk
Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hétfőn közleményben védte meg az egészségügyi stábot, amely Varga Barnabás súlyos sérülésénél működött közre vasárnap este a skótok elleni, stuttgarti Európa-bajnoki mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Megint megy a vita Észak-Macedónia nevével

Megint megy a vita Észak-Macedónia nevével

Görögország ismételten a névvitát lezáró megállapodás megsértésével vádolta hétfőn Észak-Macedóniát, figyelmeztetve a szomszédos ország vasárnap hivatalba lépett jobbközép kormányát, hogy mindez hátrányos következményekkel járhat európai uniós csatlakozási törekvései szempontjából. Az athéni vezetés arra reagált, hogy Hrisztijan Mickoszki észak-macedón miniszterelnök egy nappal korábban többször is az ország régi nevét - Macedóniát - használta, mondván, a megállapodásban rögzített új nevének, vagyis Észak-Macedóniának használata "szégyenteljes" - írja az MTI.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×