eur:
385.49
usd:
355.11
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita
Rendőrök és mentősök a helyszínen a sydney-i Westfield Bondi Junction bevásárlóközpontban elkövetett késes támadást követően 2024. április 13-án. A támadó késsel megölt öt embert, többeket megsebesített, az elkövetőt a rendőrség agyonlőtte.
Nyitókép: MTI/EPA/AAP/Steve Markham

Az ausztrál késelés újabb fordulata

Nem terrorcselekmény lehetett az ausztráliai bevásárlóközpontban történt ámokfutás - közölte a helyi rendőrség vasárnap.

Egy férfi szombaton Sydney keleti külvárosában, a Westfield Bondi Junction bevásárlóközpontban késsel megölt hat embert, további nyolcat pedig megsebesített.

A rendvédelmi szervek által lelőtt elkövetőt időközben egy pszichés problémákkal küszködő 40 éves férfiként azonosították. Új-Dél-Wales állam rendőrsége szerint a tettes, a queenslandi Joel Cauchi indítéka nem terrorizmus lehetett.

Anthony Cooke, Új-Dél-Wales rendőrfőnökének helyettese szerint Cauchi márciusban érkezett a tagállam területére. Azt mondta, a hatóságok már beszéltek a családtagjaival, akik együttműködőek.

Cooke hangsúlyozta,

egyelőre nincs semmilyen információjuk arról, hogy az elkövetőnek valamilyen különleges indítéka lett volna, vagy esetleg valamilyen ideológia hajtotta a férfit.

"Tudjuk, hogy az elkövető pszichés problémákkal küzdött" - mondta Cooke. Hozzátette: a késeléses támadás több sérültjének - köztük egy kilenc hónapos csecsemőnek - az állapota súlyos, de stabil. Sajtóértesülések szerint a gyermek anyja is a halálos áldozatok között van.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×