eur:
393.84
usd:
367.77
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: microlino-car.com

Jön Európába is a jogosítvány nélkül vezethető autó

Egy olyan új autó érkezik, amelynek vezetéséhez Magyarországon sem szükséges B kategóriás jogosítvány.

A Micro által gyártott Microline Lite hasonló, mint a már létező elektromos buborékautó, amely már néhány éve kapható Európában, de ezt a változatot úgy alakították át, hogy megfeleljen azoknak az előírásoknak, amelyek lehetővé teszik, hogy már 14 éves korú vezetők is a volán mögé ülhessenek – írja az autopro.hu.

Míg az alapváltozat egyetlen 17 lóerős villanymotorja 90 kilométer/óra végsebességet biztosít, addig a 12 lóerős Lite, amelyet ezen a héten mutatnak be a Genfi Autószalonon, 40 kilométer/órára van szabályozva.

Így a fiatal tizenévesek is a volán mögé ülhetnek, bár a minimális vezetési korhatár országonként változik: Franciaországban és Olaszországban 14, Svédországban, Németországban, Ausztriában és Spanyolországban 15, a legtöbb más országban pedig 16 évesnek kell lenni, de Európában bárki vezetheti, akinek nincs autóhoz jogosítványa, feltéve, hogy rendelkezik mopedengedéllyel.

A vásárlók 5,5 és 11 kilowattórás akkumulátorok közül választhatnak, a kisebbik 100 kilométeres hatótávolságot biztosít, és két órát vesz igénybe a 80 százalékos feltöltés, míg a nagyobbik csomag 180 kilométeres hatótávolságot kínál, és négy órát vesz igénybe a feltöltés.

A Micro, amely az 1990-es évek végén és a 2000-es években a Micro és a Razor nevek alatt robogók értékesítésével szerzett nevet, nem adta ki a Torinóban épített Lite listaárát, de azt nyilatkozták, hogy négyéves szerződéssel havonta 169 dollárért lesz elérhető, ha a vásárlók 25 százalékos előleget fizetnek.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×