eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Over the shoulder view of a young female adult using a cashpoint machine.
Nyitókép: Getty Images/ SolStock

Megállapodtak a német kormánypártok a migránskártyáról: 185 euró lesz a havi apanázs

A németországi menedékkérők meghatározott mennyiségű készpénz mellett bankkártyát is kapnának szigorúan korlátozott felhasználási lehetőségekkel. A kártya bevezetése azonban nem ígérkezik könnyűnek.

A német tartományok Olaf Scholz kancellárral még januárban állapodtak meg arról, hogy a menedékkérők állami segélyezésének formájaként bevezetik az úgynevezett fizetési kártyát (Bezahlkarte). Ennek lényege, hogy a befogadásra várók a nevükre szóló kártyákra utalt pénzből intézhessék németországi vásárlásaikat, ugyanakkor arról nem utalhatnak át otthon maradt hozzátartozóiknak, illetve barátaiknak, továbbá nem utolsó sorban embercsempészeknek.

A kártya a tartományokban csaknem egyöntetű támogatásra talált, csak Bajorország és Mecklenburg-Elő-Pomeránia jelezte, hogy a koncepcióval egyetért ugyan, de más úton kíván járni.

A kancellár a tartományok vezetőivel előzetesen abban állapodott meg, hogy a kártyát nyártól bevezetik. Azóta azonban tornyosultak az akadályok a megállapodás tényleges megvalósítása előtt. Egyrészt a hárompárti kormánykoalíció és az ellenzék vezető erejének számító konzervatív CDU/CSU csapott össze azzal kapcsolatban, hogy a fizetési kártyát majdani tulajdonosaik mire használhatják fel. A konzervatív pártszövetség szerint a kártyára utalt összeg célzott felhasználását korlátozni kell:

nem szabad megengedni, hogy a menedékkérők a pénzt alkohol, cigaretta, illetve egyéb dohánytermék vásárlására használják fel.

A kormánykoalíció pártjai azonban alkotmányjogi okokra hivatkozva ezt határozottan elutasították. Álláspontjuk szerint egy ilyen lépés ellentétes lenne az alkotmányban rögzített szabadság-, illetve személyiségi jogokkal.

Legutóbb pedig a kormánypártok tűztek össze amiatt, hogy a kártya bevezetése érdekében szükség van-e törvénymódosításra. Miközben ezt az SPD és az FDP szorgalmazta, a Zöldek ellenezték. A párt azt vallotta, hogy elegendők a a fennálló jogi lehetőségek, ezért szembeszállt a törvénymódosítással. A látszólag bürokratikusnak tűnő vita ugyanakkor annyira kiéleződött, hogy

a szabad demokraták az amúgy is rendkívül ingatag koalíció felbontásával fenyegetőztek.

A legfrissebb értesülések szerint ennek nyomán a három kormánypárt – legalábbis ebben a kérdésben – elásta a csatabárdot. A Zöldek Pártja beleegyezett az országos szabályozásba.

A tartományok szintén szövetségi szintű szabályozást sürgettek

Az ARD közszolgálati médium szerint a tervezett törvénymódosítás magában foglalja a fizetési kártyát mint a menedékkérők ellátásának egyik opcióját. A menedékkérők emellett természetbeni ellátásban és pénzbeli juttatásban is részesülnek. A kabinet javaslata szerint minden ellátásra jogosult nagykorúnak rendelkeznie kell saját bankkártyával. A tartományok ugyanakkor szabad kezet kapnak annak eldöntésében, hogy a kártya tulajdonosai az összeget csak vásárlásaik kifizetésére fordíthatják, vagy pedig arról készpénzt is vehetnek fel. Ha pedig igen, akkor mennyit.

A Zöldek Pártja ezúttal is azt emelte ki, hogy a fizetési kártya tulajdonosa a kártyáról pénzt nem utalhat át. Ezt szem előtt tartva támogatta az országos egységes jogi szabályozás bevezetését.

A menedékkérők a befogadóállomásokon elsősorban természetbeni ellátásban részesülnek, de a mindennapi életben felmerülő személyes szükségletük fedezésére is kapnak meghatározott összeget. Az országos "szabvány" havi 185 euró egy egyedülálló felnőtt számára.

Értékelések szerint a kormánypártok közötti megállapodás jelentős lépéssel közelebb hozta a fizetési kártya bevezetését. A jogszabály-módosítás tervezetét elküldték az illetékes minisztériumoknak. A parlamenti szavazás időpontja egyelőre nem ismert.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×