eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Rendőrök a bécsi Seitenstettengasse utcai zsinagóga közelében 2020. november 3-án. Előző este lövöldözés történt az imaház környékén, ahol ekkor nem voltak emberek, így egyelőre nem tudni, hogy ez volt-e a célpont. A merényletnek három ártatlan halálos áldozata van, két arra járó férfi és egy nő. A merénylő, akit a rendőrök lelőttek, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szimpatizánsa volt.
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Döbbenetes gyilkosságsorozat Ausztriában: nők a célkeresztben

A politikusok nemzeti akciótervet sürgetnek a nők védelme érdekében. A múlt évben huszonhat nőt gyilkoltak meg Ausztriában.

Az elmúlt hét végén Bécsben öt nőt gyilkoltak meg, hármat közülük egy bordélyházban, további két áldozatot, egy édesanyát és lányát egy bécsi lakásban találtak holtan. Hétfő reggel pedig egy hatodik női áldozatra bukkantak az alsó-ausztriai Traisenben.

Ami az első három áldozatot illeti, a brutális gyilkosság az osztrák főváros XX. kerületében, Bécs egyik legszegényebb részében történt. Mindhárom holtestét ott találták meg, halálukat késszúrás okozta. A hatóságok közlése szerint nem sokkal később az Asia Studió nevet viselő bordélyház közelében letartóztattak egy 27 éves férfit, akinél az APA osztrák hírügynökség beszámolója szerint meg is találták gyilkossághoz használt kést. A legfrissebb értesülések szerint

a gyilkosságot egy afgán menedékkérő követtel el, aki beismerte bűnösségét.

A három női áldozat az ORF közszolgálati médium szerint kínai volt, és nagy valószínűséggel köztük van a bordélyház üzemeltetője is. Az elkövető valóságos vérfürdőt követhetett el, de a hatóságok sem alkohol-, sem kábítószer általi befolyásoltságot nem találtak nála.

Ugyancsak Bécsben és szintén múlt pénteken egy bécsi lakásban egy anyát és 13 éves lányát találták holtan. Az osztrák hírügynökség szerint megfojthatták őket, a hatóságok a férjet vagy az apát gyanúsítják.

A hatodik gyilkosság nem Bécsben, hanem az alsó-ausztriai Traisenben történt, a rendőrség szerint hétfő reggel. Az ORF értesülése szerint családi dráma történt, egy 93 éves férfi állítólag lőfegyverrel megölte 84 éves beteg feleségét. A gyanúsított osztrák állampolgár, aki ezt követően öngyilkosságot kísérelt meg, és súlyos állapotban kórházba szállították.

A gyilkosságok meg-, illetve felrázták az országot. Az illetékes hatóságok szerint a nők ellen elkövetett gyilkosságok ismételten felhívják a figyelmet a krízishelyzetben lévők segítésének fontosságára. Ezzel kapcsolatban utaltak arra, hogy Ausztria-szerte vannak olyan felelős kapcsolattartók, akik válság esetén tanácsot adnak, illetve támogatást nyújtanak. Működik az egész országra kiterjedő telefonos tanácsadó szolgálat, amely bármikor ingyenesen elérhető. Továbbá külön segélyszolgálat működik a tinédzsereknek, illetne a fiatal felnőtteknek. Az egyes tartományokban ezenkívül pszichoszociális, illetve ar erőszak ellen védelmet nyújtó telefonos szolgálatok működnek.

A nőket segítő autonóm szövetség adatai szerint szerint tavaly 26 nőt gyilkoltak meg Ausztriában. A Der Standard című lap a nők ellen elkövetett gyilkosságokkal kapcsolatos beszámolójában utalt arra, hogy az erőszak a társadalom minden szintjét áthatja. Az újság felhívta a figyelmet arra, hogy

Ausztria az egyetlen olyan ország az Európai Unióban, amelyben férfiak több nőt ölnek meg, mint férfiit

Ezenkívül riasztó az is, hogy az erőszak minden harmadik nőt énit az országban. Politikusok és különböző szervezetek ennek kapcsán a nők védelmének erősítésére szólítottak fel. A nőket segítő egyik bécsi menhely vezetője a lapnak nyilatkozva utalt arra, hogy a nők ellen elkövetett gyíkosságok minden társadalmi csoportban előfordulnak. A menhely vezetője hangsúlyozta azt is, hogy minden ilyen tragikus eset után fel kellene tárni, hogy milyen hiba történt, illetve milyen intézkedések szükségesek a jövőbeni hasonló esetek elkerülésére.

Az osztrák ellenzéki NEOS (Új Ausztria és Liberális Fórum) párt annak a nézetnek adott hangot, hogy a nők elleni erőszakkal szembeni küzdelemnek és mindenekelőtt a a prevenciós munkának minden politikai, illetve társadalmi szinten abszolút prioritást kell élveznie.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×