eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Palesztinok tüntetnek a palesztin nemzeti gyásznapon, a nakba (arabul katasztrófa) 75. évfordulóján a ciszjordániai Rámalláhban 2023. május 15-én. A palesztinok a gyásznapon arra a több mint 700 ezer társukra emlékeznek, akiket Izrael állam 1948-as kikiáltása nyomán elűztek otthonukból.
Nyitókép: Madzsdi Mohamed

Könnyebben kaphatnak menekültstátuszt a palesztinok az unióban

A kérelmezők arra hivatkozhatnak, hogy a Gázában uralkodó általános életkörülményekre tekintettel az ENSZ palesztinokat segélyező ügynökségének védelme megszűnt.

A menekültstátuszt kérelmező palesztinok hivatkozhatnak arra, hogy a Gázában uralkodó általános életkörülményekre tekintettel az ENSZ palesztinokat segélyező ügynökségének (UNRWA) védelme "megszűnt" - ismertette álláspontját Nicholas Emiliou, az Európai Unió luxemburgi székhelyű Bíróságának főtanácsnoka csütörtökön.

Egy uniós irányelv értelmében az UNRWA-nál regisztrált palesztin származású hontalan személyek nem kaphatnak menekültstátuszt az EU-ban. Ez a kizárás azonban már nem érvényes, ha az UNWRA védelme vagy segítségnyújtása "megszűnt" - olvasható a testület által kiadott indítványban.

Az ügy előzménye, hogy két palesztin származású hontalan személy, aki korábban a Gázai övezetben élt, és az UNWRA nyilvántartásában szerepelt,

tavaly augusztusban menekültstátuszéért folyamodott Bulgáriában, kérelmüket azonban elutasították a bolgár hatóságok.

Ezt követően a szófiai közigazgatási bíróság az EU bíróságához fordult a szóban forgó uniós irányelv értelmezésével kapcsolatban.

Emiliou főtanácsnok indítványában emlékeztet arra, hogy az UNRWA védelmének vagy segítségnyújtásának megszűnése nemcsak akkor következik be, ha az ügynökség munkája befejeződik, hanem akkor is, ha az érintett személyeket akaratukon kívül kényszerítettek arra, hogy elhagyják az UNRWA működési területét.

A Gázai övezetben élők esetében a nemzeti hatóságoknak pontos és naprakész információkkal kell rendelkezniük az ott jelenleg uralkodó általános helyzetről - hívta fel a figyelmet a főtanácsnok.

Álláspontja szerint nem zárható ki, hogy az UNRWA működési területének egy részén - jelen esetben a Gázai övezetben -

fennáll annak a jelentős kockázata, hogy az oda visszaküldött személy olyan helyzetbe kerül, amelyben nem tudja kielégíteni a legalapvetőbb szükségleteit.

Ilyen helyzetben a menedékkérőtől nem követelhető meg, hogy egyénre szabottan bizonyítsa különösen kiszolgáltatott helyzetét.

A főtanácsnok véleménye nem köti az uniós bíróságot, ugyanakkor a gyakorlat azt mutatja, hogy döntéshozatalkor a testület gyakran azonos álláspontra helyezkedik a főtanácsnokkal.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×