eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Grand canal and Rialto bridge in Venice, Italy
Nyitókép: Vladislav Zolotov/Getty Images

Kiderült, mitől zöldült be a velencei Canal Grande vize - képek, videó

A világhírű útvonal vize szombaton változott méregzöldre, több órára. Számos más folyón is hasonló változást lehetett tapasztalni.

tiltakozásul amiatt, hogy szerintük nem haladtak előre a COP28 klímacsúcson Dubajban.

Az Extinction Rebellion csoport azért akcióztak, mert szerintük nem sikerült előrehaladást elérniük az országoknak a COP28 klímacsúcson Dubajban.

A tiltakozók a Rialto-hídon lógtak a csatorna fölé mászókötelek segítségével, és egy transzparenst is kihelyeztek, amelyen ez állt: "COP28: Amíg a kormány beszél, mi egy cérnaszálon lógunk" - írta a Reuters.

Hasonló "zöldítésekkel" tiltakoztak civilek számos olasz város folyóinál és csatornáinál, az északi torinói Pótól a déli római Tiberisig bezöldült egy-egy szakasz.

A folyók elszínezésével kapcsolatban az Extinction Rebellion sietett leszögezni, hogy azok állapota néhány órán belül visszaáll a normál állapotba. A csoport azt állítja, hogy a zöldülést egy fluoreszcein nevű mesterséges színezékkel váltották ki, amely ártalmatlan, és amelyet az iparban használtak a vízben lévő tárgyak nyomon követésére.

Luigi Brugnaro velencei polgármester elítélte az akciót és "ökovandáloknak" nevezte a résztvevőket, felszólítva az olasz hatóságokat, hogy büntessék meg őket.

Szombaton a tüntetés idejére leállították a hajóforgalmat a Canal Grandén, illetve biztonsági okokból ellenőrizni kellett a csatorna vizét és a nemrég felújított Rialto-híd oszlopait – mondta a polgármester, aki a vizsgálatokkal kapcsolatban Velence megóvásának fontosságát hangsúlyozta.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×