eur:
389.53
usd:
359.11
bux:
66185.62
2024. február 26. hétfő Géza
Drón. Forrás: Getty Images
Nyitókép: Anton Petrus/Getty Images

Halálos dróncsapás, tévedésből

Legkevesebb 85 ember halt meg, 66-an pedig megsebesültek az északnyugat-nigériai Kaduna államban, mert a hadsereg tévedésből dróntámadást intézett egy iszlám ünnepség ellen - derült ki helyi hatóságok keddi bejelentéséből.

Az afrikai ország katasztrófavédelme (Nema) azt közölte, a fegyveres erők terroristák állásai ellen akartak támadást intézni, ám tévedésből az államban lévő Tudun Biri települést célozták. Hozzátették, hogy jelenleg is folyik a kutatás további áldozatok után.

Az áldozatok között gyerekek és idősek is vannak.

Emberi jogi szervezetek 120-ra becsülik a halottak számát és felszólították a hatóságokat, azonnal indítsanak vizsgálatot.

Bola Tinubu elnök részvétét fejezte ki az áldozatok és családjaik felé, "szerencsétlennek és fájdalmasnak" nevezve az esetet.

Északnyugat-Nigériában a fegyveres bandák évek óta fosztogatják a falvakat, megdézsmálják az állatállományt, de gyakran követnek el emberrablást is, majd váltságdíjat követelnek. Emellett a nigériai biztonsági erőknek 13 éve az olyan iszlamista terrorszervezetekkel is fel kell venniük a küzdelmet, mint a Nyugat-afrikai Iszlám Állam (ISWAP) vagy a Boko Haram.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a parlamentben: sűrű nap áll előttünk

Orbán Viktor a parlamentben: sűrű nap áll előttünk

A miniszterelnök napirend előtti szónoklatával indult a tavaszi parlamenti félév. Az első ülésen választanak új köztársasági elnököt és hagyhatják jóvá a honatyák Svédország NATO-csatlakozásának magyar támogatását. Tartson velünk, az eseményeket folyamatosan közvetítjük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. február 26. 15:19
×
×
×
×