eur:
392.95
usd:
363.66
bux:
65938.65
2024. március 1. péntek Albin
Menekültek érkeznek gumicsónakkal Marica-folyón keresztül a görög-bolgár határhoz a törökországi Edirnében 2020. március 1-jén. Legkevesebb tizennyolcezer szíriai menekült kelt át a török határon az Európai Uniós országokba azóta, hogy a török hatóságok az két napja megnyitották előttük a határt. Törökország úgy döntött, tovább már nem tartóztatja fel sem tengeren, sem szárazföldön az Európába igyekvő migránsokat.
Nyitókép: MTI/EPA/Tolga Bozoglu

Tengerbe lökték a migránsokat az embercsempészek

A dél-spanyolországi Andalúziában négy ember vesztette életét, akiket embercsempészek löktek a tengerbe egy motorcsónakról, majd elmenekültek - számolt be az esetről a hatóságok tájékoztatása alapján a spanyol sajtó.

A hatóságok tájékoztatása szerint a vízi járművön összesen 35-en utaztak, többségüket sikerült kimenteni a helyiek segítségével, akik a partról szemtanúi voltak a történteknek.

A helyszíni beszámolók szerint a Cádiztól délre található Camposoto partszakaszon egy nagy sebességű motorcsónakból lökték ki, vagy kényszerítették vízbeugrásra az embereket.

Majd mintegy kilenc kilométerrel délebbre, a Sancti Petri nevű strandnál, ugyanez megismétlődött a még fedélzeten maradt nyolc emberrel.

Az illegális migránsok arról számoltak be, hogy az embercsempészek késsel fenyegették őket.

Mentőmellényt nem kaptak, és sokan közülük nem tudtak úszni sem. Hárman kihűlés miatt kórházba kerültek.

A hatóságok szerint nem először fordult elő hasonló eset, de új jelenséggel állnak szemben; az ilyen típusú, nagy sebességű, motoros gumicsónakokat általában kábítószercsempészetre használják, de a térségben zajló, a drogkereskedelem felszámolására irányuló rendőrségi akciók hatására ezek a hálózatok úgy tűnik, hogy "diverzifikálják" tevékenységüket.

A spanyol belügyminisztérium kéthetente frissülő adatai szerint idén november közepéig 47 ezren érkeztek illegálisan az ország területére, 62 százalékkal többen mint tavaly ugyanebben az időszakban.

A legtöbben, 32 ezren az Atlanti-óceánban fekvő Kanári-szigeteken értek partot, kétszer annyian mint a múlt évben.

A nagy távolság és az erős áramlatok miatt ezt a migrációs útvonalat tartják a legveszélyesebbnek a spanyol hatóságok, ám épp ezért nehezebben is ellenőrizhető mint a Földközi-tenger nyugati szakasza.

Fotónk a Fekete-tengernél készült.

Címlapról ajánljuk
Elemző az átfogó jelentésről: Párizs kezd rájönni, hogy a migráció nem mehet így tovább

Elemző az átfogó jelentésről: Párizs kezd rájönni, hogy a migráció nem mehet így tovább

A francia kormány nem fordít elegendő forrást az illegális bevándorlás elleni küzdelemre. A francia számvevőszék jelezte, hogy a kitoloncolások száma elenyésző, miközben félmillióra becsülik az országban jogellenesen tartózkodók számát, ezért a jelenleginél nagyobb anyagi ráfordítást szorgalmaz az illegális migráció elleni küzdelem hatékonyabbá tételére. Az InfoRádió Gönczi Róbertet, a Migrációkutató Intézet elemzőjét kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.01. péntek, 18:00
Kandrács Csaba
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Szép pluszban zártak az amerikai indexek

Szép pluszban zártak az amerikai indexek

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően emelkednek az európai tőzsdék is, Amerikában pedig szintén jó hangulatban telt a kereskedés, az emelkedést a Nasdaq vezette.  Igencsak eseménydúsan telik a nap a magyar tőzsdén, az osztalékról szóló bejelentés hatására kilőtt a Duna House, de szenved a Masterplast és az AutoWallis is. A hazai blue chipek közül pedig csak az OTP árfolyama van pluszban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×