eur:
392.59
usd:
362.84
bux:
65938.65
2024. március 1. péntek Albin
IRIS-T légvédelmi rakétarendszer. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Német rakéták védik majd a Baltikumot

Aláírták a német légvédelmi rakétarendszerek beszerzéséről szóló szerződést, amelynek keretében mintegy 600 millió euró (228 milliárd forint) értékben vásárol Iris-T típusú, közepes hatótávolságú fegyverrendszereket két balti köztársaság.

Lettország Észtországgal közösen állapodott meg a német légvédelmi rakétarendszerek beszerzéséről.

A rigai védelmi tárca tájékoztatása szerint a Diehl Defence gyártóvállalat 2026-tól kezdené meg a kiszállítást. A minisztérium korábban hangsúlyozta, hogy ez lesz a két balti állam történetének legnagyobb légvédelmi beszerzése.

Riga és Tallinn a jövőben részt kíván venni az Európai Égi Pajzs Kezdeményezés (ESSI) elnevezésű programban.

Az ESSI célja, hogy segítsen a NATO védelme alá tartozó európai térségben "bezárni a réseket". Különösen igaz ez a balti államokra, amelyeknek egyik gyengesége a légvédelmi képességek terén áll fenn.

A gyártó adatai szerint az Iris-T hatásos fegyverrendszer repülőgépek, helikopterek, manőverező robotrepülőgépek, valamint rövid hatótávolságú ballisztikus rakéták ellen. Minden egységhez radarállomás, irányítóközpont és teherautókra szerelt három rakétaindító tartozik. A rendszer képes akár 20 kilométer magasságban és 40 kilométer távolságban repülő célok elfogására.

Címlapról ajánljuk
Elemző az átfogó jelentésről: Párizs kezd rájönni, hogy a migráció nem mehet így tovább

Elemző az átfogó jelentésről: Párizs kezd rájönni, hogy a migráció nem mehet így tovább

A francia kormány nem fordít elegendő forrást az illegális bevándorlás elleni küzdelemre. A francia számvevőszék jelezte, hogy a kitoloncolások száma elenyésző, miközben félmillióra becsülik az országban jogellenesen tartózkodók számát, ezért a jelenleginél nagyobb anyagi ráfordítást szorgalmaz az illegális migráció elleni küzdelem hatékonyabbá tételére. Az InfoRádió Gönczi Róbertet, a Migrációkutató Intézet elemzőjét kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.01. péntek, 18:00
Kandrács Csaba
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Szép pluszban zártak az amerikai indexek

Szép pluszban zártak az amerikai indexek

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően emelkednek az európai tőzsdék is, Amerikában pedig szintén jó hangulatban telt a kereskedés, az emelkedést a Nasdaq vezette.  Igencsak eseménydúsan telik a nap a magyar tőzsdén, az osztalékról szóló bejelentés hatására kilőtt a Duna House, de szenved a Masterplast és az AutoWallis is. A hazai blue chipek közül pedig csak az OTP árfolyama van pluszban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×