eur:
390.67
usd:
366.22
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Caroline Purser/Getty Images

Hatalmas könnyítés jöhet az uniós turisták számára

Az Európai Bizottság jogszabály-módosításokat javasol az utasjogok kibővítése és az utazók hatékonyabb tájékoztatása érdekében - tájékoztatott Didier Reynders uniós igazságügyi biztos Brüsszelben.

Didier Reynders a javaslatok bemutatásakor kiemelte: az új szabályok elfogadásuk esetén tisztázni fogják a visszatérítésre vonatkozó előírásokat abban az esetben, ha a légijáratokat vagy az átszállásos utazásokat közvetítőn keresztül foglalják le. Célja, hogy az utasok jobban védve legyenek a járattörlésekkel szemben - mondta.

Az új szabályok gördülékenyebbé teszik az utazásokat, különösen ha azok különböző utazási szolgáltatásokat vagy közlekedési módokat foglalnak magukban,

biztosítva a jobb és valós idejű tájékoztatást, például a késésekről és a járattörlésekről. A javasolt módosítások erősebb és egyértelműbb jogokat biztosítanak az utazók számára, és egyértelművé teszik az utazásszervezők kötelezettségeit és felelősségi körét - közölte.

A sajtótájékoztatón Adina Valean közlekedésért felelős uniós biztos elmondta: különös figyelmet kell majd fordítani a fogyatékossággal élő vagy csökkent mozgásképességű utasok szükségleteire a közlekedési módok közötti váltás, azaz az átszállás megvalósítása és megkönnyítése, valamint szükség esetén a minőségi segítségnyújtás javítása érdekében. Ha egy légitársaság például arra kötelezi a fogyatékossággal élő vagy csökkent mozgásképességű utast, hogy kísérettel utazzon, mert az utasnak segítségre van szüksége ahhoz, hogy megfeleljen a repülésbiztonsági követelményeknek,

a légitársaságnak a kísérő személyt díjmentesen kell szállítania, és amennyiben lehetséges, az utas mellett kell ülnie

- tájékoztatott. Ez a jog már létezik vasúton, hajón vagy autóbuszon folytatott utazás esetén - emlékeztetett az uniós biztos.

A brüsszeli testület közleménye szerint a jelenlegi szabályok módosítását az tette szükségessé, hogy az elmúlt években jelentősen növekedett az EU-ban repülővel, vonattal, autóbusszal vagy komppal utazók száma, elérve a mintegy 13 milliárdot évente. Az uniós utasjogok hatálya alá tartozó utazók száma a következő években tovább fog növekedni, 2030-ra várhatóan eléri a 15 milliárdot, 2050-ra pedig a közel 20 milliárdot - tették hozzá.

Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×