eur:
395.52
usd:
364.42
bux:
66319.5
2024. március 5. kedd Adorján, Adrián
African Woman Buckling Up Seatbelt To Drive Car Safely
Nyitókép: AndreyPopov/Getty Images

Van egy hely, ahol nem kötelező a biztonsági öv

Igaz, csak meghatározott sebességgel lehet hajtani.

Van a világon egy hely, ahol nemhogy nem büntetnek meg, ha nem kötöd be az övet, de szigorúan tilos becsatolt övvel közlekedni. Három észtországi sziget – Saaremaa, Hiiumaa és Vormsi – lakói szó szerint a befagyott tengeren közlekednek – írja a vezess.hu.

Az első és legfontosabb szabály, hogy a fagyos „autópályán” tilos óránként 30 kilométer/órás sebességgel haladni, a biztonsági övet nem kell bekapcsolni, a kijelölt útról pedig nem tanácsos letérni.

A jégen 10-25 vagy 40-70 km/órás sebességgel szabad közlekedni, sem gyorsabban, sem lassabban, mert ezeknél a sebességeknél a legalacsonyabb a járművek keltette rezgés. A biztonsági övet pedig azért nem kell bekapcsolni, mert ha a kocsi alatt beszakadna a jég, a legfontosabb, hogy az utasok mielőbb kijussanak a járműből. És két jármű között legalább 250 méternek kell lennie.

Statisztikai adatok szerint egy-egy hétvégén akár 500 autó is használja a 10 kilométeres, biztonságosan kijelölt jégpályát a befagyott Balti-tengeren. Ha vastag a jégréteg, az utak március közepéig is nyitva maradnak az autósok számára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×