eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
View of babys feet with a hospital security tag on
Nyitókép: Getty Images/Sally Anscombe

A saját unokáját szülte meg Londonban egy magyar asszony

Epres Ilona a korábban többször elvetélt lánya helyett hordta ki a kisbabát, és ezzel az ötödik gyermekét hozta világra csaknem 60 évesen. Itthon azért nem engedélyezték neki a petesejt-donációt, mert már túlkorosnak számít.

Csaknem 60 évesen Epres Ilona szeptember végén, Londonban megszülte a saját unokáját, amivel világrekorder lett, ugyanis az első és a mostani szülése között 43 év telt el. Az előző rekord 41 év volt – írja a Blikk.

Epres Ilona a lapnak elmondta: 40 éves lánya, Bernadett hétszer próbálkozott lombikprogrammal, hogy gyermeke születhessen, de nem járt sikerrel egyetlen beavatkozás sem. Egyszer ugyan világra hozta a gyermekét, de elveszítette őt, a többi beültetés után pedig elvetélt.

Később az orvosa felvetette Epres Ilonának, hogy miért nem hordja ki ő a lánya gyermekét. Idehaza ezt nem engedélyezték neki, amit azzal indokoltak, hogy túlkoros.

Angliában viszont nem volt ennek semmi akadálya, így a nő beleegyezett a lánya petesejtjének és a veje hímivarsejtjének a beültetésébe.

A terhesség alatt szerencsére nem esett baja a nagymamának és a babának sem, minden rendben ment. Az újszülött a Dániel nevet kapta, aki az angol anyakönyvi kivonat szerint az ötödik gyermekét világra hozó Epres Ilona fia. A nagymama azonban közölte: ez nem lesz már sokáig így, ugyanis hamarosan beadja a lemondási nyilatkozatot, a lánya pedig elindítja az örökbefogadási folyamatot.

„Különben nem béranyaként, hanem dajka anyaként szerepelnék a nyilvántartás szerint, és ez óriási különbség”

– magyarázta.

Epres Ilona elmondta: nagyon örül, hogy tudott segíteni a lányáéknak, és felemelő érzés számára, hogy óriási boldogságot szerzett az egész családnak. Elárulta, hogy legközelebb karácsonykor utazik majd a kisfiúhoz Londonba.

Magyarországon nagyon szigorúak a szabályok, ezért csak korlátozottan engedélyezett a petesejt-adományozás: csak akkor van erre lehetőség, ha a meddő párnak van egy 35 év alatti nőrokona, aki már szült, vállalja a hormonkezelést és a petesejtleszívást.

Címlapról ajánljuk
Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

1970-ben készült az a dráma, amely világhírűvé tette. A Love Story igazi kasszasiker volt annak idején. Az Amerikai Filmintézet a filmet beválasztotta minden idők 10 legromantikusabb alkotása közé. Tyan O'Neilt ekkor Oscar-díjra és Golden Globe-díjra jelölték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Földrengések Magyarországon: okozhatta emberi tevékenység a földmozgásokat?

Földrengések Magyarországon: okozhatta emberi tevékenység a földmozgásokat?

Nem lehet az állítani, hogy emberi tevékenység nem befolyásolta az augusztusi Szarvas környéki földrengéssorozat kipattanását, de azt sem lehet mondani, hogy a jelenséget kizárólag emberi beavatkozás okozta – állapította meg tanulmányában Hetényi György, a svájci Lausanne-i Egyetem Földtudományi Intézetének kutatója utalva a térség geotermikus és földgázkitermelési projektjeit kísérő feltárásokra. A kérdésben azután alakult ki szakmai vita, hogy Aszódi Attila, a BME egyetemi tanára a Portfolión megjelent véleménycikkében vizsgálatot sürgetett annak tisztázására, hogy állhat-e emberi tevékenység a rengéssorozat hátterében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×