eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Tűzharc füstje lengi be a szudáni fővárost, Kartúmot 2023. április 19-én, amikor egynapos országos tűzszünet van érvényben a szembenálló felek közt. Négy nappal korábban harcok robbantak ki az Abdel-Fattah Burháni tábornok vezette szudáni hadsereg és a Mohamed Hamdan Daglo tábornok vezette félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) között. Az összecsapásokban eddig legkevesebb 185 civil és katona vesztette életét, a sebesültek száma meghaladja az 1800-at.
Nyitókép: -

Szudán hazaküldi az ENSZ-t

"Mindenkit biztosítunk afelől: a szudáni kormány elkötelezett amellett, hogy konstruktívan együttműködjön az ENSZ Biztonsági Tanácsával és Titkárságával."

Szudán arra szólította fel az Egyesült Nemzetek Szervezetét, hogy azonnal hagyjon fel az országban végzett segítségnyújtási missziójával (UNITAMS) - írta Ali esz-Szádik Ali megbízott szudáni külügyminiszter az António Guterres ENSZ-főtitkárnak címzett levelében.

"Szudán kormánya arra kérte az Egyesült Nemzetek Szervezetét, hogy azonnal vessen véget a missziónak. Egyúttal mindenkit biztosítunk afelől: a szudáni kormány elkötelezett amellett, hogy konstruktívan együttműködjön az ENSZ Biztonsági Tanácsával és Titkárságával" - írta.

"A misszió létrehozásával a cél a 2018 decemberében kitört forradalom után megalakult átmeneti kormány segítése volt" - írta a megbízott külügyminiszter, hozzátéve, hogy kiábrándító volt a misszió eredményessége.

Guterres szóvivője, Stephane Dujarric Szudán döntésével kapcsolatban csak annyit közölt, hogy a levelet továbbították az ENSZ Biztonsági Tanácsának.

Szudánban áprilisban fegyveres konfliktus tört ki a hadsereg emberei és a Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) között, ami még inkább megnehezítette a két fél együttműködését annak érdekében, hogy közösen fölállítsák az átmeneti vezetést leváltó demokratikus szudáni kormányt.

Az ENSZ Szudánba kihelyezett különleges küldöttje még szeptemberben jelentette be lemondását, három hónappal azután, hogy Szudán nemkívánatos személynek nyilvánította.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×