eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A szlovén főváros, Ljubljana belvárosa 2020. október 20-án. Ettől a naptól kezdve a koronavírus-járvány miatt a szlovén kormány este 9 és reggel 6 óra között éjszakai kijárási tilalmat rendelt el az ország egész területére.
Nyitókép: A szlovén főváros, Ljubljana belvárosa 2020. október 20-án. (MTI/AP)

Horogkereszt Ljubljanában, a rendőrség nyomoz

A ljubljanai zsidó kulturális központ bejárati ajtaját festette be az ismeretlen elkövető.

Vandálok horogkeresztet festettek a ljubljanai zsidó kulturális központ bejárati ajtajára, ami az első ilyen eset Szlovéniában az izraeli-palesztin konfliktus október 7-i kiéleződése óta. A rendőrség vizsgálja az esetet.

Az intézményben egy holokauszt-emlékközpont és egy zsidó múzeum is működik, valamint zsinagóga is egyben, jelenleg pedig egy Anne Frankról szóló kiállítás látható ott. Hétfő óta toleranciafesztivál is zajlik az épületben.

"Legrosszabb rémálmainkban sem gondoltuk volna, hogy valaha is frissen festett horogkeresztet látunk Európa egyik legbékésebb városában" - írta Robert Baruh Waltl, a Szlovéniai Liberális Zsidó Hitközség vezetője és a központ intézményeinek igazgatója közösségi oldalán.

Bár az intézmények küldetése az, hogy biztosítsák, soha többé ne forduljanak elő zsidók elleni támadások, "most kaptunk egy nagyon fontos bizonyítékot arra, hogy ez ismét megtörténik" - tette hozzá.

A zsidó központ megrongálását elítélte a külügyminisztérium és a belügyminisztérium, valamint a Nemzetközi Holokauszt Emlékszövetség szlovén küldöttsége és a német nagykövetség is.

"A gyűlöletszimbólumok nem szabad véleménynyilvánítások, és nem erősítik a demokráciát. A gyűlöletbeszéd rendkívül káros az emberi méltóságra nézve. Kötelességünk, hogy a lehető leghatározottabban elítéljük, és szüntelenül harcoljunk ellene" - mondta Tanja Fajon külügyminiszter.

A rendőrség vizsgálja az esetet, a szlovén közszolgálati televízió honlapján közzétett fotókon pedig jól látható, hogy a csütörtökön felfestett horogkeresztet és Dávid-csillagot már eltávolították az épület bejáratáról.

Bostjan Poklukar belügyminiszter határozottan elítélte az incidenst és "a szlovéniai zsidó közösséggel szembeni bármilyen gyűlöletkeltést és intoleranciát".

Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×