eur:
394.06
usd:
363.51
bux:
66169.03
2024. március 4. hétfő Kázmér
Nyitókép: Pixabay

Alkoholfogyasztás - Dánia vörös vonalat húz

Dániában korlátozzák a 18 év alattiak alkoholvásárlását és emelik a snus árát - derült ki a dán egészségügyi minisztérium keddi bejelentéséből.

"A gyerekek és a fiatal felnőttek túl korán elkezdenek inni és túl sokat isznak" - jelentette ki sajtótájékoztatóján Sophie Lohde belügyminiszter, aki egyúttal aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy a fiatalok körében egyre népszerűbbé válik a snusfogyasztás is.

A jelenség elleni küzdelem jegyében tilos lesz hat százalékosnál magasabb alkoholtartalommal bíró italokat eladni 16 és 18 év közötti fiataloknak. Korábban a korlátozást 16,6 százalékban állapították meg.

Emellett a snusre kivetett adót a duplájára emelik, megdrágítva ezzel a snuscsomagok árát is, valamint tilos lesz "kedvelt ízű és illatú" dohánypótló termékek hirdetése.

A dán nemzeti egészségügyi hatóság adatai szerint Dániában a 15 évesek körében a lányok 22 százaléka, a fiúknak pedig 27 százaléka hetente fogyaszt alkoholt.

Az ESPAD (Európai iskolavizsgálat a fiatalok alkohol- és egyéb drogfogyasztási szokásairól) 2019-es becslései szerint a 15 és 16 év körüli dán fiatalok 40 százaléka volt már részeg a felmérés elkészítése előtti 30 napban. Ez a legmagasabb arány Európában, ahol az átlagos érték 13 százalék.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Szokatlanul erős napkitöréseket észleltek a szondák, de a hétköznapi életet még ezek sem zavarták meg. Erősödő aktivitása miatt azonban a következő bő egy évben nem lehet kizárni, hogy pusztítóbb hatású napviharok is elérik a Földet – fejtette ki az InfoRádióban Kiss L. László Prima Primissima-díjas csillagász, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×