eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Anna Politkovszkaja meggyilkolt orosz újságírónő. Forrás: X / Putins IBS
Nyitókép: Forrás: X / Putin's IBS

Vlagyimir Putyin megkegyelmezett egy orosz újságírónő gyilkosának, de volt egy feltétel

Anna Politkovszkaját 2006-ban lőtték agyon annak a háznak a liftjében, ahol a lakása volt.

A merénylők egyike, Szergej Hadzsikurbanov, egykori moszkvai rendőrtiszt, most elnöki kegyelmet kapott, miután fél évet szolgált Ukrajnában. A gyilkosságban való részvételéért ugyanis 2014-ben húsz évnyi szabadságvesztésre ítélték – írja a BBC.

A nyomozás szerint Anna Politkovszkajával egy ötfős társaság végzett. Mindannyiukat börtönnel büntették. Rusztam Mahmudov, aki lelőtte az újságírónőt, életfogytiglant kapott, csakúgy, mint a gyilkosságban közvetlenül segítő nagybátyja, Lom-Ali Gaitukajev. Mahmudov két testvérét 12, illetve 14 évere ítélték.

A meggyilkolt újságírónő a Novaja Gazeta hasábjain publikált oknyomozó riportokat az oroszok csecsenföldi háborújáról. Ezekben az írásokban keményen bírálta mind az orosz, mind pedig a Moszkvával szövetséges csecsen vezetőket. Kritikus hangvételű cikkei miatt sok ellenséget szerzett magának az orosz és a csecsen legfelsőbb politikai körökben. Bár Anna Politkovszkaja gyilkosait elfogták és meg is büntették, az soha nem derült ki, hogy valójában kinek a megbízásából öltek.

Anna Politkovszkaja orosz újságírónő egyik gyilkosa, a most elnöki kegyelmet kapott Szergej Hadzsikurbanov. Forrás: X / Nexta
Anna Politkovszkaja orosz újságírónő egyik gyilkosa, a most elnöki kegyelmet kapott Szergej Hadzsikurbanov. Forrás: X / Nexta

Szergej Hadzsikurbanov ügyvédje azt közölte, hogy a férfi hat hónapos ukrajnai frontszolgálatát követően elnöki kegyelmet kapott, és immár szabad ember.

A súlyos utánpótláshiánnyal küzdő Wagner zsoldoscsapat néhai vezetője találta ki, hogy az orosz fegyintézetekben toborozzon újoncokat az ukrajnai háborúhoz. A gyanús körülmények között meghalt Jevgenyij Prigozsin ötletét utóbb az orosz hadsereg is átvette, mi több, ma már csak a moszkvai védelmi minisztérium emberei verbuválhatnak önkénteseket a börtönökben.

A foglyoknak jó fizetést és azt ígérik, ha leszolgálnak fél évet Ukrajnában, akkor elengedik a büntetésüket. Nyugati katonai megfigyelők azonban felhívják a figyelmet arra, hogy a börtönökből toborzott újoncokkal többnyire nagyon mostohán bánnak az orosz hadseregben, és közülük feltűnően sokan esnek el a harcokban, mert a legveszélyesebb küldetésekre általában az egykori rabokat küldik elöljáróik.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 15:46
×
×
×
×