eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Szavazók a lengyel parlamenti választásokon Varsóban 2023. október 15-én. A választásokkal egy időben népszavazást is rendeznek az Európai Unió migrációs csomagjáról, az állami vagyon privatizációjáról, a nyugdíjkorhatárról, valamint a fehérorosz határon emelt acélkerítésről.
Nyitókép: MTI/AP/Czarek Sokolowski

Elkezdődött a politikai váltás Lengyelországban

Szymon Holowniát, a négy parlamenti frakcióból álló tömb jelöltjét, a Lengyelország 2050 (Polska 2050) nevű párt vezetőjét választotta meg házelnöknek a lengyel parlamenti alsóháza, a szejm hétfői alakuló ülésén.

Az októberi parlamenti választások nyomán megalakult, 460 fős szejmben Holownia házelnökké választását 265 képviselő támogatta. Elzbieta Witek eddigi házelnökre, akit az eddig kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) állított jelöltként, 193 képviselő szavazott.

A négy parlamenti tömörülés által múlt pénteken kötött koalíciós szerződés értelmében Holownia két évig lesz házelnök, a ciklus második felében a szintén a koalíció részét képező Új Baloldal tömörülés jelöltje, Wlodzimierz Czarzasty váltja őt a poszton.

A Holowniát alsóházi elnöknek jelölő tömb a Lengyelország 2050 párt mellett a Donald Tusk volt kormányfő által vezetett Polgári Koalícióból (KO), a Lengyel Parasztpártból (PSL), valamint az Új Baloldal (Nowa Lewica) tömörülésből áll. A koalíció együttesen 248 mandátummal, a PiS pedig 194 mandátummal rendelkezik az alsóházban. Tizennyolc mandátumot szerzett a nemzeti radikális és újliberális pártok szövetsége, a Konföderáció.

A korábban liberális katolikus újságíróként ismert Holownia 2020-ban alapította meg a Lengyelország 2050 pártot, miután az akkori elnökválasztáson a harmadik helyen végzett.

A szejm alakuló ülése elején a PiS jelöltjeként megválasztott Andrzej Duda elnök mondott beszédet, amelyben - Lengyelország biztonsági helyzetére hivatkozva - nyitottságát jelezte a pártok feletti együttműködés iránt. Egyúttal azt ígérte: ügyelni fog a 2015-tól nyolc éven át kormányzó PiS prioritásai, köztük a családtámogatási politika további megvalósítására, és fontos ügyek védelmében szükség esetén a neki járó vétójoggal is él. Támogatni fogja a nagyszabású beruházások, köztük az atomenergetikai projektek folytatását is - húzta alá Duda.

A parlamenti ülés során a lengyel alkotmány értelmében benyújtotta lemondását Mateusz Morawiecki eddigi kormányfő. Az államfői hivatal hétfőn megerősítette: összhangban a lengyel alkotmányos szokásjoggal, a választáson a legtöbb szavazatot szerző tömörülés - vagyis a PiS - jelöltjeként Morawiecki még hétfő este kap elsőként hivatalos kormányalakítási megbízást Andrzej Dudától.

Hétfő délután a lengyel parlament felsőháza, a szenátus is megtartja alakuló ülését.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×