eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
some romanian leu banknotes mixed indicating growing economics with copyspace
Nyitókép: Marquardt_Photography/Getty Images

Európai uniós nyomásra növekednek a román nyugdíjak

Uniós nyomásra kényszerül a román kormány a jelentős változtatásra.

Románia állami nyugdíjai jövő szeptembertől átlagosan 40 százalékkal emelkednek – közölte Bucura Oprescu munkaügyi miniszter. Ennek a lehetőségét egy készülő törvényjavaslatban előírt újraszámítások teremtik meg, ami havonta 13,8 milliárd lejre (2,97 milliárd dollárnak megfelelő összegre) növeli a nyugdíjkiadásokat – írja a Portfolio.

A javasolt nyugdíjtörvénytervezet értelmében, amely jelenleg parlamenti jóváhagyásra vár, első lépésként ötmillió nyugdíjat indexálnak 13,8 százalékkal januártól. A 2024 szeptemberére tervezett újraszámítás célja az egyenlőtlenségek kiküszöbölése, hogy az azonos munkakörben, ugyanannyi évet dolgozók azonos nyugdíjat kapjanak.

A nyugdíjrendszer reformja előfeltétele annak, hogy Románia továbbra is hozzáférhessen az Európai Unió gazdaságélénkítő alapjának forrásaihoz. Ezért a kormány ígéretet tett, hogy felszámolja az egyenlőtlenségeket, és megszünteti a választási logika által vezérelt, politikailag motivált nyugdíjemelésekkel kapcsolatos döntéseket.

Összességében a nyugdíjakra fordított állami kiadások az előrejelzések szerint az idei mintegy 115 milliárd lejről 2024-re mintegy 146 milliárd lejre (31,45 milliárd dollár) emelkednek.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×