eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Jahja Szinvár, a Hamász jelenlegi vezetője. Forrás: X / Dan Poraz
Nyitókép: Forrás: X / Dan Poraz

Bejnamin Netanjahu: élő halott a Hamász irányítója – bemutatjuk a Hán Junisz-i mészárost

Az izraeli kormányfő így nyilatkozott arról a Jahja Szinvárról, aki huszonkét évet ült börtönben, mert több embert is meggyilkolt. Egyiküket élve temettette el.

Az október 7-i vérengzés kiagyalója arra használta évtizedekig tartó raboskodását, hogy megtanuljon héberül. Aztán az elsőtől az utolsó betűig elolvasta a híres izraeli politikusok könyveit, majd választékos stílusban még interjút is adott az egyik tévéműsorban – írja a Financial Times.

Nyilatkozatai és megnyilvánulásai alapján az izraeli belső elhárítás, a Sin Bet azt hitte, már eléggé jól ismeri a férfit. De ennél nagyobbat talán nem is tévedhetett volna – mondta a londoni újságnak a szolgálat korábbi kihallgató tisztje. Micha Kobi szerint alaposan átverte őket Jahja Szinvár, amikor azt mondta: "Megértjük, hogy az izraelieknek kétszáz atombombájuk van és az övék a világ talán legjobb légi ereje. Tudomásul kell vennünk, hogy nem lenne elég erőnk elpusztítani ezt az országot."

Mindezt a jeruzsálemi vezetés úgy értékelte, hogy a most 61 éves palesztin vezető valamiféle megbékélésre törekszik a zsidó állammal.

Erre utalt az is, hogy Jahja Szinvár nyíltan a Hamász hatalmának megszilárdítására és a Gázai övezet gazdaságának erősítésére törekedett. Ám mindez csak álca volt, a valóság ennél sokkal drámaibbnak bizonyult.

Jahja Szinvár az övezet déli részén, Hán Junisz város nyomornegyedében született. Nyilván ez adhatta neki az első lökést ahhoz, hogy szimpatizálni kezdjen az Izrael-ellenes, szélsőséges iszlamista nézetekkel. Az 1980-as években a Hamász alapítója, Ahmad Jaszin sejk tanácsadója lett, majd nem sokkal később létrehozta a szervezet katonai szárnyát, az úgynevezett Ezzedin al-Kasszám Brigádokat.

A tolókocsiban Ahmad Jaszin sejk, a Hamász alapítója. Forrás: X /  Shehab Yasser
A kerekesszékben Ahmad Jaszin sejk, a Hamász alapítója. Forrás: X / Shehab Yasser

Az akkoriban a nyilvánosság előtt csak Abu Ibrahim néven ismert férfi nem sokkal ezután már a Hamász rettegett belső elhárítását, a Dicsőség Erejét is vezette. Ennek a csoportnak a legfőbb feladata az Izraellel valamilyen módon együttműködő palesztinok levadászása volt. Jahja Szinvár jó néhányuk megölésére adott utasítást, de ő maga is részt vett a gyilkosságokban.

Egy alkalommal arra kényszerített egy férfit, hogy élve temesse el a bátyját.

A végén Jahja Szinvár egy kanalat adott neki, és azzal kellett a földet a testvérére dobálnia, míg az meg nem fulladt

– mesélte Micha Kobi a brit újságnak. Végül az izraeliek tartóztatták le, és egy katonai bíróság összesen tizenkét gyilkosság elkövetésében találta bűnösnek, amiért évtizedekre börtönbe csukták.

A Sin Bet jellemzése szerint Jahja Szinvár kegyetlen, hatalmaskodó, befolyásos személyiség, akit azonban elfogadnak a társai. Ravasz, manipulatív, rendkívül szívós és képes még a rabtársai előtt is titkolózni. A börtönévek alatt ő lett az összes fogvatartott palesztin vezetője, ami a Hamászon belül egy igen tekintélyes poszt. Az utca népe dicsőíti, bár sokan csak mint a "Hán Junisz-i mészárost" emlegetik. A Hamász többi vezetője viszont éppen a kegyetlensége miatt fél tőle.

"Nem is akadt köztük egy sem, aki ellenezte volna az október 7-i mészárlás tervét, bár nyilván tudták, hogy egy ilyen akció után milyen válaszcsapásra számíthatnak Izraeltől" – mondta Micha Kobi.

Jahja Szinvár agyából 2004-ben az izraeli orvosok egy cisztát távolítottak el, és ezzel megmentették az életét. Forrás: X /  yoni ben menachem
2004-ben Jahja Szinvár agyából egy cisztát távolítottak el az izraeli orvosok, és ezzel megmentették az életét. Forrás: X / yoni ben menachem

"Jahja Szinvárt nem érdekli, ha ezrek halnak meg miatta" – nyilatkozott egy brit elemző a Financial Times-nak, utalva arra, hogy eddig már 9770-en vesztették életüket a Gáza elleni támadásokban. "Nem egy megalkuvó típus, hatalmas az egója, és meggyőződése, hogy neki küldetése van ezen a világon. Egy igazi szociopata, és ezt nem becsmérlésként mondom" – tette hozzá.

Végül 2011-ben, huszonkét évnyi raboskodás után, egy fogolycserével szabadult. Az izraeliek azt hitték, hogy a mérsékelt palesztinok közé áll majd. Hat évvel később a Hamász gázai szervezetének első embere lett, miután a korábbi vezetőt, Iszmail Hanijeh-t felfelé buktatták, és Katarba küldték.

Jahja Szinvár agresszív elképzeléseinek első jelei 2021-ben mutatkoztak, amikor egy belső hatalmi harcot megnyerve összecsapást provokált ki Izraellel. Az alig tizenegy napos ellenségeskedésekben még az ő saját háza is elpusztult ugyan, de a romok között, egy karosszékben üldögélve is úgy nyilatkozott, hogy legyőzték a zsidó államot.

"Legyőztük Izraelt" – közölte Jahja Szinvár. Forrás: X / Gabriel Chocron

A harcok után megint tárgyalások kezdődtek, de az egyik résztvevő mesélte, hogy ez csak a háttérben folyó katonai tervezés leplezését szolgálta. Az izraeli titkosszolgálat szerint legalább egyévnyi előkészítés kellett ahhoz, hogy a Hamász fegyveresei végre tudják hajtani a zsidó állam történetének legszörnyűbb vérengzését.

"Tudomásul kell vennünk, hogy Jahja Szinvár egy vérszomjas terrorista, akit a gyűlölet és Izrael állam elpusztítása mozgat" – mondta Michael Milstein, az izraeli katonai hírszerzés nyugalmazott tisztje.

Bár a Gáza ellen folyó hadjárat egyik legfőbb célpontja a Hamász vezetőjének megsemmisítése, de ő ettől egyáltalán nem retten meg. Mivel az októberi vérfürdővel sikerült megaláznia Izraelt és ezzel még súlyos válságba is sodorta az egész Közel-Keletet, ez önmagában győzelem lehet Szinvár számára. „Nem fogja megadni magát. Ott fog meghalni Gázában” – mondta Micha Kobi.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×