eur:
389.04
usd:
359.29
bux:
0
2024. február 26. hétfő Géza
A CH-148 Cyclone helicopter flies alongside His Majestys Canadian Ship (HMCS) Vancouver while conducting wet hoist training operations during Exercise SAMA SAMA in the Philippine Sea on 11 October 2023.   Photo credit: Corporal Alisa Strelley, Canadian Armed Forces Photo.
Nyitókép: Facebook/Royal Canadian Navy

Veszélyes légi incidens: egy kínai vadászgép miatt majdnem lezuhant egy kanadai helikopter

A kanadai helikopter egy korábban észlelt tengeralattjárót keresett a Dél-kínai-tenger térségében, amikor a kínaiak váratlan műveletet indítottak.

Október végén egy kínai vadászgép infracsapdát dobott egy kanadai harci helikopter felé a Dél-kínai-tenger felett, a Paracel-szigetek közelében. Kanadai tisztek szerint a kínaiak nem voltak kellően körültekintőek az akció során, a művelet nagyon veszélyes volt és akár tragédia is történhetett volna – írja a CNN értesülése alapján a Portfolio.

A kínai Shenyang J–11-es vadászgép jelzőrakétákat lőtt ki közvetlenül a kanadai helikopter, egy Sikorsky Cyclone irányába, és a kanadai katonatisztek szerint emiatt akár le is zuhanhatott volna a helikopter. Rob Millen őrnagy a rakéták kilövésekor a HMCS Ottawa nevű hadihajón tartózkodott, innen szállt fel korábban a helikopter. Rob Millen szerint a kínai akció szabálytalan, szakszerűtlen és veszélyes is volt egyben. Mint fogalmazott,

a helikopter irányíthatatlanná vált volna, ha a jelzőrakéták eltalálják a rotorlapátokat vagy ha az infracsapdák működésképtelenné teszik a hajtóművet.

A kanadai őrnagy azt is elmondta a CNN-nek, hogy a két jármű kétszer is megközelítette egymást október 29-én a nemzetközi vizek felett, és a második esetnél történt a veszélyes incidens. Arról tájékoztatta a lapot, hogy a kanadai helikopter egy korábban észlelt tengeralattjárót keresett, amikor elindították a kínai műveletet.

A beszámoló szerint a repülőgépet és a helikoptert körülbelül 30 méter választotta el egymástól. A kanadai tiszt elárulta: többször előfordult a közelmúltban, hogy kínai vadászgépek megközelítették a térségben járőröző nyugati helikoptereket, a mostani akcióhoz hasonlót azonban eddig nem tapasztaltak.

Rob Millen elmondta: egy korábbi hasonló incidensnél ő maga vezette a helikoptert, és a kínai vadászgép már akkor is veszélyesen közelítette meg őket, valamivel 1 kilométer alatti magasságban. Elmondása szerint a közvetlen közelében köröző vadászgép komoly turbulenciát okozott, és csak úgy tudott eltávolodni a géptől, hogy nagyjából 60 méter alacsonyra ereszkedett, ahova már nem tudta követni a vadászgép.

A nyugati országok egyébként a hivatalos közlés szerint

a nemzetközi vizek szabad hajózását ellenőrzik a Dél-kínai-tenger térségében, ezért történik ilyen intenzív járőrözés a területen.

Kína a saját területének tekinti a Dél-kínai-tengert, amely térséget több más ország is magának követeli, ezért állandósultak a konfliktusok. Peking a legaktívabb, folyamatos hadiipari fejlesztésekkel igyekszik a saját fennhatóságát biztosítani a területen.

Címlapról ajánljuk
Államfőválasztás előtt az Országgyűlés - eljött a svédek nagy napja is

Államfőválasztás előtt az Országgyűlés - eljött a svédek nagy napja is

Orbán Viktor miniszterelnök beszédével indul a a parlamenti tavasz. Köztársasági elnököt választhat és Svédország NATO-tagságát is megszavazza az Országgyűlés hétfőn, a tavaszi ülésszak első napján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×