eur:
390.47
usd:
364.74
bux:
68180.38
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
A kínai parti őrség és a filippínó haditengerészet hajóinak találkozása a Spratley szigeteknél. Forrás: X / The Manila Times
Nyitókép: Forrás: X / The Manila Times

Kínai-filippínó tengeri összeütközés - videó

Kínai hajókkal ütközött össze két Fülöp-szigeteki hajó a Dél-kínai-tenger vitatott térségében.

Manilai közlés szerint a Fülöp-szigeteki hajók ellátmányt vittek a Spratly-szigeteknél lévő Second Thomas zátonyon megfeneklett hadihajó legénységének.

A Fülöp-szigeteki, Sierra Madre nevű hadihajót 1999-ben futtatták zátonyra a szigeteknél, ezzel próbálva elejét venni Kína további terjeszkedésének a vitatott vizeken. A rozsdálló hajóroncson egy maréknyi Fülöp-szigeteki katona teljesít szolgálatot.

A kontingens rendszeres utánpótlásra szorul a távoli szolgálati helyen. A hadihajó már régóta mérgezi Manila és Peking kapcsolatát.

BRP Sierra Madre, a Spratley-szigeteknél zátonyra futtatott hadihajó, amely a térségben a Fülöp-szigetek szuverenitását jelképezi. Forrás: X / Indo-Pacific News
BRP Sierra Madre, a Spratley-szigeteknél zátonyra futtatott hadihajó, amely a térségben a Fülöp-szigetek szuverenitását jelképezi. Forrás: X / Indo-Pacific News

Manila szerint az ütközést a kínai parti őrség hajójának veszélyes manőverei okozták, és felelőtlenséggel vádolta a kínai felet.

Ugyanekkor a kínai tengeri milícia egyik hajója is nekiütközött egy, a Fülöp-szigeteki parti őrség tulajdonában álló hajónak.

A kínai külügyminisztérium a CCTV kínai állami televízió által is idézett közleményében mindazonáltal azt közölte, a Fülöp-szigeteki hajó nem vette figyelembe a kínai parti őrség figyelmeztetéseit, mely így a tárca szerint "szakszerűen és törvényesen" járt el.

Kína és a Fülöp-szigetek vitában áll az energiaforrásokban és halban gazdag, stratégiai fontosságú Dél-kínai-tengerrel kapcsolatban, amelyen évente sok milliárd dollár értékű árut szállítanak. Peking a terület szinte egészét magának követeli, de a Fülöp-szigetek - akárcsak Vietnam, Malajzia és Brunei - is igényt tart bizonyos területekre. Kína figyelmen hagyta a hágai Állandó Választottbíróság ítéletét, amely 2016-ban Manila igényét ismerte el jogosn

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Nincs ma hiány piacmozgató gazdasági eseményekből: délelőtt sorra érkeztek a GDP adatok az EU-s országokból, illetve közzétették az eurózóna inflációs és növekedési adatát is, ami alapján elmondható, hogy a térség gazdasága az első negyedévben az elemzői várakozásokat meghaladó növekedést mutatott az előző negyedévhez képest - ennek ismeretében megmaradhat a júniusi kamatvágá esélye. Eközben tovább dübörög a gyorsjelentési szezon, kedvezőtlen számok érkeztek többek között a Volkswagentől. Egyelőre csak visszafogott mozgásokat lehet látni az európai tőzsdéken.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×