eur:
390.81
usd:
365.01
bux:
68314.26
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Wong Yu Liang

Az amerikai elnöknél járt a kínai külügyminiszter

Az amerikai-kínai verseny "felelősségteljes kezeléséről" és a "kommunikációs csatornák fenntartásáról" tárgyalt Joe Biden amerikai elnök, amikor fogadta Vang Ji kínai külügyminisztert.

A Fehér Ház közleménye szerint az amerikai elnök azt hangoztatta a találkozón, hogy a globális kihívások kezelésén az Egyesült Államoknak és Kínának közösen kell dolgoznia.

A Fehér Ház korábbi bejelentése szerint Vang Ji megbeszélést folytat pénteken Jake Sullivan-nel az elnök nemzetbiztonsági tanácsadójával is, szintén a "kommunikációs csatornák nyitva tartásának" jegyében.

A Nemzetbiztonsági Tanács koordinátora pénteken egy sajtóbeszélgetésen az elnök és a kínai külügyminiszter találkozóját azzal magyarázta, hogy

a két nagyhatalom között "intenzív a verseny", ami ehhez mérten "intenzív diplomáciát" kíván.

ohn Kirby elmondta, hogy a találkozó egy órán keresztül tartott, és azon amerikai részről szóvá tették a Dél-Kínai-tenger felett a napokban történt incidenst, amikor kínai vadászgép az amerikai légierő egyik repülőgépéhez került veszélyes közelségbe. A fehér házi illetékes kérdésre válaszolva azt mondta, hogy egyelőre nincs mit bejelenteni Joe Biden és Hszi Csin-ping kínai elnök tervezett találkozóját illetően.

A kínai külügyminiszter csütörtökön tárgyalt Anthony Blinken amerikai külügyminiszterrel, ami a tájékoztatás szerint a kétoldalú kapcsolatok széles körét, valamint globális kérdéseket érintett, ahogy a két miniszter a meglévő nézeteltérések mellett az együttműködés lehetséges területeit próbálta megtalálni.

A héten ugyanakkor Pekingben tárgyalt és találkozott Hszi Csin-ping elnökkel Gavin Newsom Kalifornia állam demokrata kormányzója, aki a hivatalos közlés szerint az együttműködés lehetőségeiről tárgyalt, valamint a klímaváltozás elleni közös fellépést sürgetett.

Címlapról ajánljuk

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×