eur:
389.71
usd:
363.92
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Aleksandar Vucic szerb elnök beszél a belgrádi Vladislav Ribnikar általános iskolában elkövetett lövöldözésről tartott sajtótájékoztatóján Belgrádban 2023. május 3-án. A lövöldözést egy hetedikes tanuló követte el, nyolc diák és egy biztonsági őr életét vesztette, hat diák és egy tanárnő megsebesült. A támadót elfogták a rendőrök.
Nyitókép: MTI/AP/Darko Vojinovic

Fontos mérföldkő a szerb politikában

Várhatóan december 17-én előrehozott általános választásokat tartanak Szerbiában - jelentette be Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök a belgrádi Prva Televízió kedd esti műsorában.

Az elnök úgy fogalmazott, hogy meghallgatta az ellenzék kérését.

A választást az is előkészítette, hogy szeptember végén több mint húsz szerbiai polgármester, köztük Belgrád első embere is lemondott, ezzel lehetőséget teremtve az előrehozott önkormányzati választások kiírására.

Mivel az ellenzék a nyár eleje óta követeli a kormány lemondását és választások megtartását, már a különböző koalíciók kialakulása is elkezdődött.

Egyelőre egy többpárti baloldali és egy szintén több pártot tömörítő jobboldali szövetség alakult meg, a várakozások szerint a jelenleg is kormányzó pártok a korábban megszokotthoz hasonlóan önállóan indulnak a választásokon, és csak a mandátumok megszerzését követően lépnek koalícióra.

A szerbiai törvények értelmében a köztársasági parlamenti képviselők megválasztására irányuló voksolást a köztársasági elnök írja ki a kormány kérésére, miután feloszlatta a parlamentet.

A tartományi választást a tartományi házelnök írhatja ki azt követően, hogy a tartományi képviselőház feloszlatta önmagát, míg az önkormányzati választások kiírása a köztársasági parlament elnökének a feladata. A voksolást a kiírás napjától számítva legfeljebb 60 napon belül kell megtartani.

Szerbiában legutóbb 2020 tavaszán tartottak általános választásokat, előrehozott parlamenti választást pedig 2022 tavaszán.

A december 17-i választással az önkormányzati és a tartományi képviselők megbízatása fél évvel rövidül meg, míg a parlamenti képviselőké két és fél évvel lesz rövidebb.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×