eur:
389.29
usd:
362.66
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Felszíni berendezések a Baltic Pipe földgázvezetékre kapcsolása miatt kibővített goleniów-i kompresszorállomáson, az északnyugat-lengyelországi város közelében 2022. szeptember 27-én, a Baltic Pipe átadásának napján. A beruházás a lengyel-dán energiabiztonsági együttműködés keretében jött létre, amellyel a norvégiai földgázt a dániai hálózaton kereszül Lengyelországba juttatják a Balti-tenger alatt. Az új vezeték éves kapacitása 10 milliárd köbméter.
Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Marcin Bielecki

Finn hírszerzés: terrortámadás érhette a gázvezetéket

Finnország szerint nem zárható ki állami szereplő érintettsége a napokban leállított, Finnországot Észtországgal összekötő Balti-tengeri gázvezetéken észlelt szivárgás ügyében.

A finn és az észt üzemeltetők vasárnap szokatlan nyomáscsökkenést észleltek a Balticconnector gázvezetéken, és felmerült a gyanú, hogy szivárgás állhat fenn, és emiatt a vezetéket és egy párhuzamosan futó, sérült telekommunikációs kábelt ideiglenesen lezárták.

Sauli Niinistö finn elnök kedden bejelentette, hogy az eddigi vizsgálat szerint valószínű hogy a gázvezetéken és a telekommunikációs kábelen keletkezett kár külső behatás eredménye. A 77 kilométer hosszú gázvezeték a Balti-tenger alatt 2020 eleje óta köti össze a finnországi Inkoo cseppfolyósítottföldgáz- (LNG-) terminált Paldiski észt kikötővárossal.

"Nem zárható ki állami szereplő érintettsége.

Az előzetes vizsgálat feladata kideríteni, hogy ki áll mögötte.

Részletesebben nem kívánunk nyilatkozni" - mondta Antti Pelttari, a SUPO igazgatója.

A finn hatóságok szerdán közölték, hogy hogy "külső jeleket" találtak a tengerfenéken a sérült vezeték mellett és, hogy felülvizsgálják a baleset idején történt hajóforgalmat a térségben. Egy vezető nyomozó azt is elmondta, hogy jelenleg úgy tűnik hogy a kárt "mechanikus erő" okozta, nem pedig robbanás.

A NATO-tagállamok védelmi miniszterei csütörtökön Brüsszelben tárgyalnak, és a gázvezeték ügyét is megvitatják. A szövetségesek, köztük az Egyesült Államok is, támogatásukról biztosították Finnországot és Észtországot. Tavaly szeptemberben az Oroszországot Németországgal a Balti-tenger alatt összekötő Északi Áramlat és az Északi Áramlat-2 gázvezetéken történtek robbanások, Svédország és Dánia gazdasági övezetében. Akkor négy helyen észleltek gázszivárgást. A vizsgálatok azt már megállapították, hogy szándékos merénylet történt, de felelőst mind ez idáig nem neveztek meg.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×