eur:
389.43
usd:
362.02
bux:
68560.64
2024. május 7. kedd Gizella
Fegyir Sándor professzor a fronton
Nyitókép: karpataljalap.net

Az ukrajnai magyarok dícsérik Orbán Viktort - mondja a leendő nagykövet

A magyarok, akikkel együtt szolgálok, helyeslik Orbán Viktor politikáját. Olcsó közüzemi szolgáltatások, 13. havi nyugdíj, őket ez ösztönzi, és a magyar testvéreim ezt helyeslik - mondta egy lapinterjúban Fegyir Sándor, Ukrajna leendő budapesti nagykövete.

„Orbán Viktor Magyarország érdekeit védi, Ukrajna pedig a saját érdekeit. Senkinek sincs joga más országok érdekeit a saját országa érdekei fölé helyezni” – vélekedett Fegyir Sándor a Glavkomnak adott interjúban.

Rávilágított, hogy a háború kitörése óta Magyarország nem zárja el határait az ukránok elől, így jelenleg mintegy 40 ezer ukrán bevándorló tartózkodik Magyarországon és eddig mintegy 2 millió ukrán menekült haladt át az ország területén. Arról is beszélt, hogy Magyarország az egyetlen olyan ország Európában, ahol az ukránok még mindig ingyenesen használhatják a tömegközlekedést - idézi az interjút az Index.

Az interjúban szó esik a két ország közötti vitákra, amely az ukrán oktatási törvény miatt robbant ki. Mint arra a lap is emlékeztet, az ukrán oktatási törvény 7. cikkének 1. része értelmében az ukrajnai nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek számára garantált az a jog, hogy az önkormányzati oktatási intézményekben az óvodai és általános iskolai oktatásban az államnyelv mellett az adott nemzeti kisebbség nyelvén tanulhassanak.

„Az oktatási törvény nem csak a magyarokat érinti. Elsősorban az orosz ellenség, az agresszív ellenséges kultúra hordozója elleni küzdelmet célozza. Nem teremthetünk kiskapukat az agresszornak, mert azokat rossz szándékkal fogják kihasználni. Világos, hogy ha kivágják az erdőt, akkor repül a faforgács. Ugyanez a helyzet ezzel a törvénnyel is. Azokat érintette, akiket nem kellett volna, hogy érintsen. A román félnek is vannak észrevételei. Csak kevésbé hangsúlyosan adják azt a tudtunkra” – mondta el Fegyir.

Az új nagykövet elmondása szerint 13 hónapig volt az „agyagban” – így hívják a katonai lövészárkokat. Ez idő alatt a kárpátaljai 68. zászlóalj tankerületi század katonájából századparancsnokká vált. Statisztikái szerint – amelyek egybeesnek a magyar diplomaták statisztikáival –

jelenleg mintegy 400 magyar katona szolgál az Ukrán Fegyveres Erőknél, akik közül ez idáig 31 ember vesztette életét.

Az ukrajnai magyarokat nem a kormányok, hanem a helyi politikai vezetők akadályozzák meg az összefogásban - mondta végül a leendő budapesti ukrán nagykövet.

Címlapról ajánljuk
A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatják be Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×