eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Portrait of grey wolf in the forest
Nyitókép: Getty Images/ AB Photography

Hadat üzennek a farkasoknak Németországban

Az elszaporodó farkasok miatt összecsaptak az állatvédők és az állattartók. A konfliktusra keres megoldást a német környezetvédelmi miniszter, de Steffi Lemke olyan megoldást szorgalmaz, amely megkönnyítené a farkasok kilövését.

A Die Welt című lapnak nyilatkozó miniszter eltökélt amellett, hogy "gyorsabban és kevesebb bürokráciával" lehessen szembeszállni a legelő állatokra támadó farkasokkal.

"Amikor több tucat juhot ölnek meg, az helyrehozhatatlan tragédia nem csak az állatok, de tulajdonosaik számára is" – hangoztatta a zöld párti politikus, aki szerint a gazdáknak több támogatásra van szükségük. A miniszter közölte, hogy ennek érdekében szeptember végén konkrét javaslatokat kíván előterjeszteni, részleteket azonban nem közölt.

Néhány héttel ezelőtt hatalmas felzúdulást váltott ki, hogy az alsó-szászországi Stade körzetében 55 bárány pusztult el egy feltételezett farkastámadásban. A helyi vadászok feltételezése szerint egy egész falka farkas vadászott a juhokra. A támadóknak nem jelentett akadályt, hogy a több mint száz állatból álló csodát egy "farkasriasztó kerítés" vette körül.

Több más témával ellentétben a probléma súlyosságnak felismerése eddig nem okozott koalíciós viszályt. A három kormánypárt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja, valamint a liberális FDP egy korábbi megállapodásban úgy foglalt állást, hogy a legelő állatok és a farkasok '"együttélését" jól megszervezik. Ennek lényege az volt, hogy a növekvő farkasállomány ellenére "minél kevesebb konfliktus" történjen.

A Die Welt által idézett állásfoglalás szerint az európai jogszabályok által biztosított mozgásteret ugyanakkor ki kell használni arra, hogy a farkasok számát Németországban ökológiailag, gazdaságilag és társadalmilag elfogadható szintre csökkentsék. A megállapodás szerint a német tartományok felelősek elsősorban a farkasokkal szembeni bánásmódért. Ugyanakkor a farkast nemzetközi törvények szigorúan védik, ebből fakadóan magas szintű "védelmi státusszal" rendelkeznek.

Alsó-Szászország tartományi miniszterelnöke szerint uniós szinten kellene elérni, hogy könnyebb legyen a farkasok kilövése.

Az európai szabályok nem lehetnek annyira merevek, hogy akadályozzák a sürgős nemzeti, illetve regionális megoldásokat

– hangoztatta Stephan Weil.

A Die Weltnek nyilatkozó környezetvédelmi miniszter a "problémás farkasokról" beszélt. A haszonállatok "lemészárlása" különösen Alsó-Szászországban, Brandenburgban, Mecklenburg-Elő-Pomerániában és Szászországban okozott, illetve okoz problémát.

A állatok tulajdonosai ezért további intézkedéseket követeltek a farkasok támadásai ellen, beleérve bevonásukat a vadászati törvénybe. .Mostanáig azonban szigorú szabályok védték a farkasokat a kilövéstől. Ez csak abban az esetben volt lehetséges, ha megfelelő bizonyítékok szerint "visszaeső bűnözőkről" volt szó.

Németországban 1500-ra becsülik a farkasok számát.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×