eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A puccsot végrehajtó Amadou Abdramane ezredes támogatói az ország függetlenségéért és a külföldi beavatkozás ellen rendezett tüntetésen Niger fővárosában, Niameyben 2023. augusztus 3-án. Az afrikai országban katonai hatalomátvétel történt július 26-án.
Nyitókép: MTI/AP/Sam Mednick

Joe Biden üzent a nigeri puccsistáknak

Befejeződött a francia állampolgárok kimenekítése Nigerből – jelentette be csütörtökön a francia védelmi minisztérium.

„Összesen 1079, francia, illetve más európai állampolgárt menekítettünk ki” – tudatta a korábban Twitterként ismert X közöségi oldalon a tárca vezetője, Sébastien Lecornu. A francia külügyminisztérium azt közölte, 577 francia állampolgár hagyta el Nigert.

Párizs kedden jelentette be, hogy a július 26-i puccs után – mely során katonák egy csoportja erőszakkal elmozdította hatalmából Mohamed Bazoum nigeri elnököt – evakuálja állampolgárait a Száhel-övezetben található országból.

A francia állampolgároknak küldött külképviseleti üzenet szerint „a mentőakciót (...) előzetesen egyeztették a nigeri erőkkel is”.

A puccs után őrizetbe vett nigeri elnök azonnali szabadon bocsátásra szólított fel csütörtökön Joe Biden amerikai elnök, egyúttal kiemelte: az afrikai ország vezetésének tiszteletben kell tartania a demokratikus értékeket.

Biden a nigeri függetlenség 63. évfordulója alkalmából kibocsátott közleményében egyúttal sürgette az afrikai ország vezetését,

„őrizzék meg a nehezen kivívott demokráciát”.

„A nigerieknek joguk van megválasztani vezetőiket. Ezt meg is tették, egy szabad és tisztességes választás útján, melynek eredményét tiszteletben kell tartani” – áll a közleményben, amiben az elnök az alkotmányos rend tiszteletben tartását is kiemelte.

Niger – ahová egyébként Antony Blinken amerikai külügyminiszter márciusban látogatott el – hagyományosan a nyugati államok szövetségesének számít. Niamey volt francia gyarmat, és különösen szoros kapcsolatot ápol Párizzsal, ami mintegy 1500 katonát állomásoztat az országban, a kontingens feladata a nigeri kormány terrorizmus elleni harcának támogatása.

A július 26-i puccsot követően Párizs és Niamey kapcsolatai válságba jutottak, a hatalomátvétel után támadás érte Franciaország niamey-i nagykövetségét is, Párizs pedig az országban élő francia állampolgárok evakuálása mellett döntött.

Az Egyesült Államoknak szintén van egy légi bázisa Nigerben, ahonnan dróntámadásokat hajt végre a térségben aktív dzsihadisták ellen, valamint figyelemmel kíséri a szélsőséges iszlamista csoportok működését.

Mindeközben több százan vonultak utcára az ország fővárosában a függetlenség napja alkalmából, helyszíni beszámolók szerint az emberek a puccsot éltették és a tömegben orosz zászlók is előkerültek. A tömegben többen azt kiabálták, hogy „Le Franciaországgal! Le az EU-val!”.

Ünnepi beszédében Abdourahamane Tiani tábornok, a junta vezetője felszólította a demonstrálókat, „álljanak ki a béke mellett”.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×