eur:
389.05
usd:
367.86
bux:
55743.01
2023. szeptember 29. péntek Mihály
Vulkáni hamuval borított parkoló az Etna tűzhányó kitörése után a szicíliai Nicolisiben 2023. május 21-én.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Orietta Scardino

Kitört az Etna - képek a kitörésről és a környező településekről

Nagyjából két napja rengett már a föld a vulkán térségében.

Vasárnap ismét paroxizmális, magasba tornyosuló lávakilövelléssel zajló kitörést produkált a szicíliai Etna vulkán. A Facebookon a Tűzhányó Blogon Harangi Szabolcs egyetemi tanár, az ELTE TTK Földrajz és Földtudományi Intézetének igazgatója hozzátette: ebből nem lehetett semmit látni a mindent elfedő felhőzet és a belőle hulló eső miatt. (Senki ne dőljön be a lávaszökőkutas képeknek a közösségi oldalakon, több esetben a 2021-es kitörés képei bukkantak fel ismét - a szerk.)

A környező településeket is fekete lepel vonta be, helyenként több centiméteres lapillidarabok (a lapillik egy vulkáni kitörés során a kráterből kihányt apró, mogyoró- vagy diónagyságú kőzetdarabok) hulltak.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Annacati Explorer © (@_annacati_) által megosztott bejegyzés

A Reuters azt írta, leállították a kelet-szicíliai Catania nemzetközi repülőterét, mert a vulkáni hamu belepte az aszfaltot, a kifutópályát is.

Címlapról ajánljuk
Bóka János: az uniós ígérgetés ellenére nem sok minden történt

Bóka János: az uniós ígérgetés ellenére nem sok minden történt

Európai Unió jövőbeli bővítése volt a legfőbb téma az EU Általános Ügyek Tanácsa Spanyolországban tartott informális ülésén. A tanácskozás részt vett Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter, akinek az elmondása szerint a tagállamok fokozatos integrációval gyorsítanák a Nyugat-Balkáni országok csatlakozását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.29. péntek, 18:00
Vinkó József
a Magyar Konyha főszerkesztője
Elárulta Moszkvát szövetségese, új fronton éleződhet ki a lengyel-ukrán vita - Háborús híreink pénteken

Elárulta Moszkvát szövetségese, új fronton éleződhet ki a lengyel-ukrán vita - Háborús híreink pénteken

Egyre gyűlnek a bizonyítékok arról, hogy az Oroszországgal jó viszont ápoló Szerbia fegyvereket szállít Ukrajnának. Lengyelország szerint Kijev lehetett volna "segítőkészebb" az országba becsapódott ukrán rakéta kivizsgálása során. Egyes hírek szerint a Szabad Oroszország Légió ismét betört Belgorod megyébe, az ukrajnai frontokon azonban továbbra is csak minimális területi nyereségekről számolhat be Kijev. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×