eur:
393.82
usd:
367.73
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
New York, 2018. szeptember 11.Megemlékező áll a Szeptember 11. Emlékműnél, a 2001. szeptemberi New York-i terrortámadásban megsemmisült Világkereskedelmi Központ ikertornyainak helyén létesített Ground Zero területén 2018. szeptember 11-én, az Egyesült Államok elleni 2001. szeptember 11-i repülőgépes terrortámadások 17. évfordulóján. (MTI/EPA/Justin Lane)
Nyitókép: MTI/EPA/Justin Lane

Eldőlt: nem kaphatnak afgán kártérítést 9/11 áldozatai

A kártérítést követelő ügyvédek érvelése szerint az afgán központi bank vagyonából megfizethetnék az Afganisztánt uraló tálibok ellen hozott bírósági ítéletekben megítélt összegeket.

A 2977 ember életét követelő 2001-es terrorcselekmény idején a tálibok engedélyezték, hogy az al-Kaida harcosai országukban tevékenykedjenek. A kártérítést az afgán központi bank befagyasztott pénzeiből mintegy 3,5 milliárd dollár értékben követelték az ügyvédek – írja a BBC.

George Daniels bíró ugyanakkor nem engedélyezte az összeghez való hozzáférést: érvelése szerint ezzel elismernék a tálib kormányt Afganisztán törvényes vezetéseként. Megjegyezte, hogy ezt a Biden-kormányzat nem tette meg, így egy amerikai bíróságnak sincsen joga rá.

"Az érintettek jogosultak arra, hogy behajtsák a követelésüket és kárpótoljuk őket nemzetünk történetének legsúlyosabb terrortámadása miatt, de ezt nem tehetjük meg az afgán központi bank pénzeszközeivel.

A táliboknak, nem pedig a korábbi Afganisztáni Iszlám Köztársaságnak vagy az afgán népnek kell fizetnie a táliboknak a 9/11-es támadásokban való felelősségéért"

– áll Daniels bíró a 30 oldalas ítéletében.

A tálibokat 2001-ben egy Amerika vezette katonai koalíció távolította el Afganisztán éléről, de visszavették az ország irányítását azt követően, hogy 2021 augusztusában a szövetséges csapatok kivonultak az országból.

Az al-Kaida, egy szélsőséges iszlamista hálózat Afganisztánból tervezte meg a szeptember 11-i támadásokat. Mint ismeretes, repülőgépeket vezettek a New York-i World Trade Centerbe és a Pentagonba, egy negyedik gép pedig egy pennsylvaniai mezőre zuhant.

A bíró döntése kudarc azoknak, akik a New York-i Federal Reserve Banknál

befagyasztott 7 milliárd dollárnyi afganisztáni pénz egy részét követelték.

"Ez a döntés megfosztja az áldozatok közösségének több mint 10 ezer tagját attól a jogától, hogy kártérítést kapjon a táliboktól. Helytelennek tartjuk és fellebbezni fogunk ellene" – mondta Lee Wolosky, az áldozatok kártérítéséért érvelő ügyvéd.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×