eur:
367.97
usd:
342.32
bux:
49320.70
2023. június 10. szombat Gréta, Margit
New York, 2018. szeptember 11.Megemlékező áll a Szeptember 11. Emlékműnél, a 2001. szeptemberi New York-i terrortámadásban megsemmisült Világkereskedelmi Központ ikertornyainak helyén létesített Ground Zero területén 2018. szeptember 11-én, az Egyesült Államok elleni 2001. szeptember 11-i repülőgépes terrortámadások 17. évfordulóján. (MTI/EPA/Justin Lane)
Nyitókép: MTI/EPA/Justin Lane

Eldőlt: nem kaphatnak afgán kártérítést 9/11 áldozatai

A kártérítést követelő ügyvédek érvelése szerint az afgán központi bank vagyonából megfizethetnék az Afganisztánt uraló tálibok ellen hozott bírósági ítéletekben megítélt összegeket.

A 2977 ember életét követelő 2001-es terrorcselekmény idején a tálibok engedélyezték, hogy az al-Kaida harcosai országukban tevékenykedjenek. A kártérítést az afgán központi bank befagyasztott pénzeiből mintegy 3,5 milliárd dollár értékben követelték az ügyvédek – írja a BBC.

George Daniels bíró ugyanakkor nem engedélyezte az összeghez való hozzáférést: érvelése szerint ezzel elismernék a tálib kormányt Afganisztán törvényes vezetéseként. Megjegyezte, hogy ezt a Biden-kormányzat nem tette meg, így egy amerikai bíróságnak sincsen joga rá.

"Az érintettek jogosultak arra, hogy behajtsák a követelésüket és kárpótoljuk őket nemzetünk történetének legsúlyosabb terrortámadása miatt, de ezt nem tehetjük meg az afgán központi bank pénzeszközeivel.

A táliboknak, nem pedig a korábbi Afganisztáni Iszlám Köztársaságnak vagy az afgán népnek kell fizetnie a táliboknak a 9/11-es támadásokban való felelősségéért"

– áll Daniels bíró a 30 oldalas ítéletében.

A tálibokat 2001-ben egy Amerika vezette katonai koalíció távolította el Afganisztán éléről, de visszavették az ország irányítását azt követően, hogy 2021 augusztusában a szövetséges csapatok kivonultak az országból.

Az al-Kaida, egy szélsőséges iszlamista hálózat Afganisztánból tervezte meg a szeptember 11-i támadásokat. Mint ismeretes, repülőgépeket vezettek a New York-i World Trade Centerbe és a Pentagonba, egy negyedik gép pedig egy pennsylvaniai mezőre zuhant.

A bíró döntése kudarc azoknak, akik a New York-i Federal Reserve Banknál

befagyasztott 7 milliárd dollárnyi afganisztáni pénz egy részét követelték.

"Ez a döntés megfosztja az áldozatok közösségének több mint 10 ezer tagját attól a jogától, hogy kártérítést kapjon a táliboktól. Helytelennek tartjuk és fellebbezni fogunk ellene" – mondta Lee Wolosky, az áldozatok kártérítéséért érvelő ügyvéd.

Címlapról ajánljuk
Felmérés: a németek többsége ellenzi az abortusz legalizálását

Felmérés: a németek többsége ellenzi az abortusz legalizálását

Évről évre csökken Németországban az abortuszt végrehajtó orvosok száma. Az ország egyes régióiban egyetlen orvos sem végez terhességmegszakítást. Az ok a Btk. 218. paragrafusa: az abortusz bűncselekménynek számít. Egy friss felmérés szerint a lakosság többsége egyetért ezzel.
VIDEÓ
Hamarosan megnyithatja új gyáregységét Kecskeméten a Hilti

Hamarosan megnyithatja új gyáregységét Kecskeméten a Hilti

A Hilti Szerszám Kft. az egyik első külföldi cégként még közvetlenül a rendszerváltást megelőzően, 1989-ben jelent meg hazánkban, majd saját üzemet nyitott Kecskeméten, amely mind a mai napig működik, sőt 2021-ben jelentős fejlesztést is bejelentettek. A vállalat központja Európa és a világ egyik legkisebb államában, Liechtensteinben található. Novák Katalin köztársasági elnök a miniállamba, valamint Svájcba tett államfői látogatása során megtekintette a Schaan településen található gyárat. Az üzembe a Portfolio tudósítója is eljutott.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×