eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Képviselők az ülésteremben az egyenlő munkáért egyenlő bérezésről, vagyis a nők és férfiak fizetése közötti bérszakadék felszámolásáról szóló vitán az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2022. április 5-én.
Nyitókép: MTI/AP/Jean-Francois Badias

Gál Kinga: méltatlan a bővítési EU-biztos ellen intézett politikai támadás

Várhelyi Olivér körül a fideszes politikus szerint hisztériakeltés zajlik, ennek eredménye a szerdai EP-ülésen elfogadott jelentés, amely kitér a biztos tevékenységére vonatkozó vizsgálatra is.

A közös kül- és biztonságpolitika végrehajtásáról szóló éves jelentésről tartottak szavazást csütörtökön Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén. A képviselők többséggel fogadtak el egy dokumentumot, amelynek egyik paragrafusa lényegében arra szólítja fel az Európai Bizottságot: vizsgálja meg, Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztos tevékenysége nem sért-e uniós előírásokat. Mint lapunk beszámolt róla, az EP szerint a magyar bizottsági tag csorbítani igyekszik a jogállamiság megerősítését szolgáló reformok jelentőségét a csatlakozni szándékozó országokban - tudósított a Népszava. A vizsgálatot sürgető passzust 357 igen, 180 nem és 95 tartózkodás mellett fogadták el. A hvg.hu azt írja, a dokumentumban Várhelyi Olivért nem nevezték néven.

A Népszava tudósítása szerint az EP sajtótájékoztatóján Eric Mamer szóvivő elmondta: a bővítési politika nem egyetlen biztos, hanem a biztosok kollégiumának a kezében van. És a kollégium az, amelyik döntéseket hoz, vagy értékelést készít azokról az országokról, amelyek csatlakozásért folyamodtak.

A hvg.hu arról is ír, hogy a szociáldemokraták frakciója bírálta Várhelyi Olivért. "A Szocialisták és Demokraták frakciója azzal a feltétellel állapodott meg Várhelyi biztos jelöltségében, hogy csak az egész EU érdekében jár el. Nem a budapesti kormány érdekében" – jelentette ki Thijs Reuten, a jelentés árnyékelőadója. Hozzátette: három év elteltével komoly okuk van azt hinni, hogy "a biztos Orbán úr programját követi".

Fidesz: ez hisztériakeltés

"Méltatlan a Várhelyi Olivér európai uniós bővítési biztos ellen intézett politikai támadás, a biztos szakmai teljesítménye kiemelkedő, megnyilatkozásaiban az unió hivatalos álláspontját képviseli" - jelentette ki Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) delegációjának elnöke Strasbourgban szerdán a Fidesz közleménye szerint. Úgy vélte, hisztériakeltés zajlik Várhelyi Olivér körül, amely - fogalmazott - figyelemelterelésként is szolgálhat a nemrég egy baloldali politikus ügye kapcsán kirobbant korrupciós botrányról.

Leszögezte: a bővítési biztos szakmai teljesítménye kiemelkedő, megnyilatkozásaiban az unió hivatalos álláspontját képviseli, amit alátámaszt az Európai Bizottság szóvivőjének álláspontja is. Eszerint a biztos munkája során a felülvizsgált módszertant alkalmazza, amely még inkább középpontba helyezi a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok tiszteletben tartását - hangsúlyozta.

Az EP-állásfoglalással kapcsolatban Gál Kinga azt mondta, a civil szervezetekre jellemző, aktivista típusú uniós parlamenti jelentések károsak az Európai Unió külpolitikájának egészére nézve.

A magyar képviselő hangoztatta: példa nélküli és méltatlan a Várhelyi Olivérrel szemben megfogalmazott bírálat, mert a magyar biztos "kulcsszerepet játszik abban, hogy az unió bővítési politikája újra lendületet kapott".

A bővítésellenes baloldal tényszerű bizonyítékok nélküli vádaskodása súlyos kockázat az Európai Unió jövője szempontjából, hiszen ez akár komoly akadályt is jelenthet a bővítés menetében - figyelmeztetett.

Várhelyi Olivér "az uniós csatlakozásra váró országok vonatkozásában olyan gyakorlati és az unió számára gazdasági haszonnal bíró szempontokat is figyelemben tart, mint az infrastruktúra és az energiahálózatok fejlesztése, a zöld energiára történő áttérés, illetőleg a hozzájárulás egyes kulcsfontosságú beruházásokhoz" - tette hozzá Gál Kinga.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×