INFORÁDIÓ
2023. január 30. hétfő
Martina

dzsamál hasogdzsi

bíróság

elutasítás

Mohamed bin Szalmán szaúd-arábiai trónörökös herceg egy rijádi nemzetközi befektetési  konferencián 2018. október 23-án. A konferencia az első jelentős nemzetközi esemény Szaúd-Arábiában azóta, hogy október 2-án a királyság isztambuli főkonzulátusán megölték Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságírót.

Amerikai bíró a Hasogdzsi-ügyben: nem utasítanám el, de nincs más választásom

Infostart / MTI

A meggyilkolt szaúdi ellenzéki újságíró volt menyasszonya indított eljárást.

Elutasította helyi idő szerint a szövetségi bíróság Washingtonban azt a pert, amelyet az Isztambulban meggyilkolt szaúdi ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsi egykori menyasszonya indított Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös ellen.

John Bates szövetségi bíró döntésében úgy foglalt állást, hogy vonakodik ugyan elutasítani a bírósági eljárást, de nincs más választása, mert az amerikai kormány szerint Mohamed bin Szalmán mentességet élvez.

Washington szerint a szaúdi trónörökös ellen azért nem indítható bírósági eljárás, mert Szalmán király szeptemberben miniszterelnökké nevezte ki.

Az igazságügyi minisztérium novemberben úgy foglalt állást, hogy hivatalban lévő kormányfők hivataluknál fogva immunitásban részesülnek a bírósági eljárásokkal szemben az Egyesült Államokban.

A döntésre Hatice Cengiz, az újságíró egykori menyasszonya úgy reagált, hogy

"Dzsamál ma ismét meghalt".

Dzsamál Hasogdzsi rendszeresen bírálta a szaúdi vezetést a többi között a The Washington Post című amerikai napilap hasábjain. 2018 őszén hazája isztambuli főkonzulátusára ment, hogy az esküvőjéhez szükséges papírokat beszerezze. Menyasszonya az épület előtt várta, de Hasogdzsi soha többé nem került elő. A török hatóságok szerint egy szaúdi halálbrigád megölte, holttestét pedig feldarabolták; sosem került elő.

Az amerikai hírszerzés szerint az akcióra a szaúdi trónörökös adott utasítást. Mohamed bin Szalmán tagadja, hogy ő rendelte el a gyilkosságot. Joe Biden amerikai elnök a Fehér Ház szerint legutóbbi szaúd-arábiai látogatásán közölte a koronaherceggel, hogy őt tartja felelősnek az újságíró haláláért.

(Nyitóképünkön Mohamed bin Szalmán szaúd-arábiai trónörökös herceg egy rijádi nemzetközi befektetési konferencián 2018. október 23-án. A konferencia az első jelentős nemzetközi esemény Szaúd-Arábiában azóta, hogy október 2-án a királyság isztambuli főkonzulátusán megölték Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságírót.)

Nyitókép: MTI/AP/Amr Nabil
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018