eur:
394.05
usd:
368.39
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
2012. május 8-án egy dubaji médiakonferencián készült kép Dzsamál Hasogdzsi szaúd-arábiai újságíróról. 2018. október 20-án Szaúd-Arábia beismerte, hogy Dzsmál Hasogdzsi meghalt az isztambuli szaúdi főkonzulátuson. A szaúdi abszolút monarchiát élesen bíráló Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután bement az isztambuli szaúdi főkonzulátusra, hogy a közelgő esküvőjéhez szükséges dokumentumokat intézze.
Nyitókép: Ali Haider

Joe Biden hatalmas fordulatott tett egy kényes gyilkossági ügyben

A Biden-kormányzat csütörtöki bejelentése szerint a szaúd-arábiai trónörökös rangja megvédi őt attól, hogy Dzsamal Hasogdzsi amerikai újságíró meggyilkolásáért felelősségre vonják.

Ez hatalmas fordulatot jelent azután, hogy korábban Joe Biden szenvedélyesen követelte a szaúdi koronaherceg felelősségre vonását a perben, amelyet Hasogdzsi menyasszonya és az elhunyt újságíró alapított emberjogi szervezet, a Democracy for the Arab World Now indított - írja az NBC News.

A mentelmi jog megadását még jóvá kell hagynia egy bírónak is, a döntés azonban minden bizonnyal feldühíti az emberi jogi aktivistákat és számos amerikai törvényhozót. Szaúd-Arábia egyre nagyobb lendülettel alkalmaz börtönbüntetéseket és más megtorló intézkedéseket a békés kritikusok ellen belföldön és külföldön, és csökkentette az olajkitermelést, ami aláássa az Egyesült Államok és szövetségesei azon erőfeszítéseit, hogy megbüntessék Oroszországot az Ukrajna elleni háborúja miatt.

Jogi formaságnak nevezik a döntést

Az amerikai külügyminisztérium csütörtökön "pusztán jogi döntésnek" nevezte a kormányzat döntését, ugyanakkor a külügyminisztérium csütörtökön késő este benyújtott beadványában azt írta, hogy "nem foglal állást jelen kereset érdemi részével kapcsolatban, és megismétli, hogy

egyértelműen elítéli Dzsamal Hasogdzsi szörnyű meggyilkolását".

A nemzetközi jogban gyökerező fogalom, a szuverén immunitás szerint az államok és tisztségviselőik védelmet élveznek bizonyos jogi eljárásokkal szemben más külföldi államok hazai bíróságai előtt. A Biden-kormányzatnak csütörtök estig kellett véleményt nyilvánítania a koronaherceg mentelmi jogával kapcsolatosan - de megtehette volna azt is, hogy nem foglal állást konkrétan.

Szigorú számonkérés helyett ökölpacsi

Szaúdi tisztviselők az isztambuli szaúdi konzulátuson ölték meg az újságírót. A feltételezések szerint feldarabolták, bár maradványait soha nem találták meg. Az amerikai hírszerzés arra a következtetésre jutott, hogy Szaúd-Arábia trónörököse hagyta jóvá az ismert és elismert újságíró megölését, aki kritikusan írt Mohamed herceg kemény módszereiről, amellyel elhallgattatta vált vagy valós riválisait és kritikusait.

A gyilkosság kapcsán vízumkorlátozásokat és egyéb büntetéseket szabtak ki alacsonyabb rangú szaúdi tisztviselőkkel szemben.

Joe Biden elnökjelöltként még keményen fogalmazott Hasogdzsi megölésével kapcsolatosan: szigorú számonkérést helyezett kilátásba, elnökként ugyanakkor visszakozott ettől.

Igyekezett enyhíteni a királysággal fennálló feszültséget, többek között ökölpacsival köszöntötte Mohamed herceget egy júliusi királysági útja során, miközben az Egyesült Államok azon dolgozik, hogy meggyőzze Szaúd-Arábiát az olajtermelés csökkentésének visszavonásáról.

Biden már korábban teljesen megváltoztatta álláspontját

Szaúd-Arábia szerint a hercegnek nem volt közvetlen szerepe a gyilkosságban. Biden már 2021 februárjában

kizárta, hogy az amerikai kormány büntetést szabjon ki

Mohamed hercegre: akkor azzal érvelt, hogy nincs precedens arra, hogy az Egyesült Államok egy stratégiai partner vezetője ellen lépjen fel. Az amerikai hadsereg régóta nyújt védelmet Szaúd-Arábiának azért cserébe, hogy biztosított legyen a világ folyamatos olajellátása.

Emberi jogi aktivisták szerint az immunitás megadása felbátoríthatja Mohamed herceget és más önkényuralmi vezetőket is további jogsérelmek elkövetésére. Mohamed herceg Szaúd-Arábia tényleges uralkodója idős apja, Szalmán király helyett. A szaúdi király szeptemberben átmenetileg a miniszterelnöki címet is átruházta - ezt a címet általában a szaúdi uralkodó viseli - Mohamed hercegre. A kritikusok ezt Mohammed mentelmi igényének megerősítésére tett kísérletnek nevezték.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×