eur:
394.18
usd:
369.51
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: YouTube/Bethesda Kórház Alapítvány

Tarol a légúti vírus Németországban: már nincs szabad ágy a gyermekklinikákon

Több mint negyven németországi gyermekkórházban immár nincs szabad ágy. Az orvosok eközben a hetek óta tartó súlyos légúti fertőzéses megbetegedések újabb hullámára figyelmeztetnek. Csaknem minden második gyermekklinika arra kényszerül, hogy nap mint nap sürgősségi betegeket utasítson el. A fő ok az ápoló személyzet hiánya, ami rendkívüli gondokkal fenyeget.

A német intenzív- és sürgősségi orvosok szövetsége úgy értékelte, hogy drámai helyzet alakult ki a gyermekklinikákon. Egy friss felmérés szerint a napi adatokat közlő 110 gyermekkórház közül 43-ban a normál osztályokon egyetlen szabad ágy sem volt november 24-én Németországban. Az általános osztályokon az érintett kórházakban mindössze 83 volt a szabad ágyak száma, azaz klinikánként 0,75.

A szövetség már korábban is figyelmeztetett a drámai helyzetre, különös tekintettel a súlyos légúti fertőzéses megbetegedés, az úgynevezett RSV (respiratórikus szincicális vírus) terjedésére. A fertőzés különösen főként a kora- és újszülöttekre, valamint a csecsemőkre és kiskorú gyermekekre jelent nagy veszélyt.

Sebastian Brenner professzor, a szövetség egyik vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a súlyos állapotban lévő, több esetben mesterséges lélegeztetésre szoruló gyermekek számára nincs elegendő intenzív ágy.

A felmérésben részt vett klinikák közül minden második panaszkodott amiatt, hogy a november 24-ét megelőző napon

legkevesebb egy gyermeket a kórház nem tudott intenzív kezelésben részesíteni.

Kitűnt az is, hogy a kórházi, köztük az intenzív ágyak jelentős részét az ápoló személyzet hiánya miatt nem tudták működtetni. A beérkezett adatok szerint az ágyhiány mintegy 70 százaléka valójában a személyzet hiányára vezethető vissza.

A szövetség figyelmeztetett arra is, hogy nincsenek megfelelő struktúrák a kialakult helyzet kezelésére. Különösen a sürgősségi esetek ellátása érdekében szükség lehet a felnőtt betegekkel foglalkozó kórházak ápolói személyzetének bevonására.

A fertőzéses megbetegedésekkel foglalkozó Robert Koch Intézet szerint a légúti fertőzéses megbetegedések száma a gyermekek körében messze meghaladja az elmúlt évek átlagát.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×