INFORÁDIÓ
2023. január 30. hétfő
Martina

németország

egészségügy

járvány

gyermekkórház

Tarol a légúti vírus Németországban: már nincs szabad ágy a gyermekklinikákon

Tarol a légúti vírus Németországban: már nincs szabad ágy a gyermekklinikákon

Infostart

Több mint negyven németországi gyermekkórházban immár nincs szabad ágy. Az orvosok eközben a hetek óta tartó súlyos légúti fertőzéses megbetegedések újabb hullámára figyelmeztetnek. Csaknem minden második gyermekklinika arra kényszerül, hogy nap mint nap sürgősségi betegeket utasítson el. A fő ok az ápoló személyzet hiánya, ami rendkívüli gondokkal fenyeget.

A német intenzív- és sürgősségi orvosok szövetsége úgy értékelte, hogy drámai helyzet alakult ki a gyermekklinikákon. Egy friss felmérés szerint a napi adatokat közlő 110 gyermekkórház közül 43-ban a normál osztályokon egyetlen szabad ágy sem volt november 24-én Németországban. Az általános osztályokon az érintett kórházakban mindössze 83 volt a szabad ágyak száma, azaz klinikánként 0,75.

A szövetség már korábban is figyelmeztetett a drámai helyzetre, különös tekintettel a súlyos légúti fertőzéses megbetegedés, az úgynevezett RSV (respiratórikus szincicális vírus) terjedésére. A fertőzés különösen főként a kora- és újszülöttekre, valamint a csecsemőkre és kiskorú gyermekekre jelent nagy veszélyt.

Sebastian Brenner professzor, a szövetség egyik vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a súlyos állapotban lévő, több esetben mesterséges lélegeztetésre szoruló gyermekek számára nincs elegendő intenzív ágy.

A felmérésben részt vett klinikák közül minden második panaszkodott amiatt, hogy a november 24-ét megelőző napon

legkevesebb egy gyermeket a kórház nem tudott intenzív kezelésben részesíteni.

Kitűnt az is, hogy a kórházi, köztük az intenzív ágyak jelentős részét az ápoló személyzet hiánya miatt nem tudták működtetni. A beérkezett adatok szerint az ágyhiány mintegy 70 százaléka valójában a személyzet hiányára vezethető vissza.

A szövetség figyelmeztetett arra is, hogy nincsenek megfelelő struktúrák a kialakult helyzet kezelésére. Különösen a sürgősségi esetek ellátása érdekében szükség lehet a felnőtt betegekkel foglalkozó kórházak ápolói személyzetének bevonására.

A fertőzéses megbetegedésekkel foglalkozó Robert Koch Intézet szerint a légúti fertőzéses megbetegedések száma a gyermekek körében messze meghaladja az elmúlt évek átlagát.

Nyitókép: YouTube/Bethesda Kórház Alapítvány
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018