INFORÁDIÓ
2022. december 1. csütörtök
Elza

németország

emlékezés

tiltakozás

Frankfurt, 2014. október 8.Helmut Kohl volt német kancellár új, A fal leomlásától az újraegyesítésig című visszaemlékezés-kötetének bemutatóján a 66. Frankfurti Könyvvásáron 2014. október 8-án. (MTI/EPA/Boris Roessler)

Tiltakozik Helmut Kohl özvegye a volt kancellár emlékére létrehozott alapítvány ellen

Infostart

Németországnak immár Helmut Kohl Alapítványa is van. Az ünnepélyes megnyitón az egykori kancellár későbbi utódja, a már ugyancsak volt kancellár Angela Merkel és pártja, a konzervatív CDU jelenlegi elnöke, Friedrich Merz azon elmélkedett, vajon Helmut Kohl ma hogyan irányítaná Németországot. Eközben özvegye perrel fenyegőzik az alapítvány létrejötte miatt.

A kereszténydemokrata Helmut Kohl tizenhat éven keresztül, 1982 és 1998 között volt a Német Szövetségi Köztársaság kancellárja. A Németország újraegyesítése érdekében végzett tevékenységéért a német egység atyjának tekintik, az Európai Tanács az Európa díszpolgára címmel tüntette ki. A rá emlékező alapítvány alakuló ülését nem véletlenül időzítették október harmadikához, a német egység napjához.

Angela Merkel, aki ugyancsak tizenhat éven keresztül vezette Németországot, méltatta Kohl politikai tevékenységét. A Kohl által fiatal keletnémet politikusként felfedezett és felkarolt Merkel kiemelte, hogy a német egység kancellárja mindig is nagy súlyt helyezett a történelmi összefüggésekben való gondolkodásra. Szavai szerint ebből kiindulva Kohl ma mindent megtenne annak érdekében, hogy megvédjék és helyreállítsák Ukrajna szuverenitását és integritását.

Az egykori kancellár ugyanakkor az ilyen horderejű kérdésekben mindig már a jövőre is gondolt. A mára vonatkoztatva arra, ami jelen pillanatban még elképzelhetetlennek tűnik. Nevezetesen arra, hogy a jövőben hogyan viszonyuljunk Oroszországhoz, miként alakítsuk a kapcsolatokat vele – fogalmazott Merkel.

De Kohl soha nem gondolta azt, hogy ilyen jellegű kérdésekben Németországnak egyedül kellene cselekednie

– tette hozzá.

Friedrich Merz, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) jelenlegi elnöke az alapítvány első rendezvényén méltatta Kohl tevékenységét a német és az európai egység megteremtése érdekében. Úgy értékelte, hogy az egykori kancellár a nyolcvanas évek végén minden más vezetőnél korábban ismerte fel korának világtörténelmi változásait, és szintén elsőként ezek szellemében cselekedett.

Oroszország Ukrajna elleni agressziójával minden korábbinál nagyobb fenyegetéssel néz szembe az a békés, a szabadság mellett kiálló és demokratikus Európa, amelynek felépítéséhez Kohl jelentős mértékben hozzájárult – hangsúlyozta a CDU elnöke. Merz arra szólította fel a az alapítványt, hogy ne csak ápolja a volt kancellár emlékét, de továbbgondolva kamatoztassa is tevékenységét.

Az alapítványnak azonban nem mindenki örült.

Kohl özvegye, Maike Kohl-Richter – akárcsak az alapítvány létrehozását szentesítő korábbi Bundestag-határozatot követően – ezúttal is tiltakozott az ellen. Az özvegy, aki Helmut Kohl második felesége volt, az alapítvány kuratóriumi elnökének, a CDU korábbi frakcióvezetőjének, Volker Kaudernek címzett nyílt levelében úgy értékelte, hogy a Helmut Kohl Alapítvány létrehozása sérti az egykori kancellár "halál utáni" jogait.

Maike Kohl-Richter szerint az intézményt csakis az érintett mindenkori örököseinek egyetértésével és jóváhagyásával lehetne létrehozni.

Az özvegy sürgette a Kohl nevéhez kötött alapítvány megszüntetését vagy nevének megváltoztatását.

Közölte, hogy ellenkező esetben bíróságon keresetet nyújt be az alapítvány ellen.

Egy korábbi állásfoglalásában arra is utalt, hogy magánalapítványt kíván létrehozni Kohl emlékére.

Nyitókép: Helmut Kohl volt német kancellár új, A fal leomlásától az újraegyesítésig című visszaemlékezés-kötetének bemutatóján a 66. Frankfurti Könyvvásáron 2014. október 8-án. (MTI/EPA/Boris Roessler)
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018