eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Close up shot of a protective facial disposable mask on a white blanket at double bed in a room
Nyitókép: YakobchukOlena/Getty Images

A maszk jöhet, de bezárásokról nem lehet szó Németországban

Hosszú ideig tartó vita után megszületett a megállapodás a német kormánykoalíciós pártok között az ismét terjedő koronavírus-járvány elleni, az őszi időszakra szóló intézkedésekről. A tervezett lépések nem éppen drákóiak, a maszkkötelezettség is csak részleges, ugyanakkor az esetleges bezárások tabunak számítanak. Maga a járvány azonban mindent felülírhat.

Az intézkedéscsomagot, melyről a Tagesschau is beszámolt, Karl Lauterbach egészségügyi és Marco Buschmann igazságügyi miniszter terjesztette elő.

Az egész országra kiterjedő maszkviselési kötelezettség eszerint az egészségügyi intézmények mellett a távolsági közlekedésre vonatkozik. Kötelező bezárásokról, így egyebek között az iskolák esetleges bezárásáról a tervezetben nincs szó.

A tartományok ugyanakkor sok vonatkozásban szabad kezet kapnak.

A maszkviselési kötelezettség magában foglalja a légi közlekedésre vonatkozó előírásokat, az egészségügyi intézmények sorában pedig a kórházakat és a különböző ápolási intézményekre vonatkozó szigort. Ez utóbbiak esetében ugyanis tesztelési kötelezettséget is előírnak. Csak azok kapnak kivételt alóla, akik "frissen" beoltottak vagy gyógyultak.

Ha a járvány terjedése ezt szükségessé teszi, a német tartományok szigoríthatnak,

és például előírhatják a maszkviselési kötelezettséget a zárt terekben.

A különböző szabadidős, valamint a kulturális és sportrendezvényekben, továbbá a gasztronómiai intézményekben a kötelezettesség alól ugyanakkor mentesülniük kell azoknak az embereknek, akik friss teszttel rendelkeznek, frissen beoltottak vagy gyógyultak.

A tartományok továbbá maszkviselési kötelezettséget írhatnak elő az iskolákban, illetve az egyéb oktatási intézményekben.

Ez a kötelezettség azonban az alsó tagozatban nem, csakis az ötödik osztálytól léptethető életbe.

A rendelet szerint ugyanakkor elegendő az orvosi maszk, és nincs szükség FFP2-es védőmaszkra.

Tovább szigoríthatnak a tartományok abban az esetben, ha az egészségügyi rendszer vagy a kritikus infrastruktúra túlterheltsége fenyeget. Ilyenkor a tartományi parlamentek döntésére van szükség. A lehetséges intézkedések közé tartozik a maszkviselés kötelezettsége a belső terekben, sőt a külső terekben is abban az esetben, ha a szükséges minimális távolságtartás nem biztosítható.

Az igazságügyi miniszter szerint a szabadidős programok korlátozására csak akkor kerülhet sor, ha az valóban szükségessé válik.

A bezárásokat, illetve az esetleges kijárási korlátozásokat elutasítjuk - tette hozzá.

Mindkét miniszter úgy értékelte, hogy olyan intézkedésekről van szó, amelyek megfékezik a vírus terjedését, egyidejűleg azonban nem bénítják meg a társadalmat.

Ezzel indokolták a különböző bezárások, köztük az iskolai bezárások, valamint a kijárási korlátozások elvetését. Megjegyezték: tudomásul kell venni, hogy az ilyen jellegű intézkedések elfogadása a társadalomban egyre csekélyebbé vált.

Azt azonban hangsúlyozták, hogy szigorúbb intézkedésekre lesz szükség abban az esetben, ha a járványhelyzet súlyosbodik.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×