eur:
395.36
usd:
366.48
bux:
65560.76
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Vitorlás és sétahajó a Fertő-tavon, az ausztriai Burgenlandban. MTVA/Bizományosi: Juhász Gábor  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Juhász Gábor

Új megoldást vetnek be a Fertő tó vízszintcsökkenése ellen

Első körben azért, hogy hajózni lehessen, másodikban azért, hogy megmentsék a tavat.

„Egy speciális nagy géppel leszívják az iszapot – amit előtte egy kefével lazítanak fel a talajról –, majd azt egy szállítóvezetéken keresztül egy körülbelül két kilométerre lévő gyűjtőtartályba szivattyúzzák” – tudósított az egyik legnagyobb kikötőben, az ausztriai rusztiban folyó munkálatokról a Cyberpress és a Telex.

A szivattyúzásra mint kísérleti megoldásra azért van szükség, mert drasztikusan csökken a tó vízszintje. Szeretnék 25 centivel megemelni, hogy a kishajók közlekedhessenek Ruszt közelében. Most ugyanis sok hajó egyáltalán nem tud kifutni, ami csapás a turizmusnak is.

A vizet az osztrák tervek szerint a Mosoni-Dunából pótolnák.

Az akció augusztus végéig tart, majd a tervek szerint októberben ismét elkezdik, egy nagyobb szabású tómentő akció keretében. Osztrák lapértesülések szerint ugyanis hamarosan egy elvi megállapodás is születik Ausztria és Magyarország között, ami azt jelenti, hogy a két ország közösen tervezheti a szivattyúzásokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×